Uskoro natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Uskoro natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Nakon što je Vlada RH donijela Odluku o produžetku Programa energetske obnove obiteljskih kuća, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost planira sredinom rujna objaviti novi Javni poziv, priopćeno je u četvrtak iz Fonda.

Za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća osigurano je 300 milijuna kuna bespovratnih sredstava, odnosno 100 milijuna kuna više nego lani.

Fond je prošle godine odobrio sufinanciranje obnove za 3100 obiteljskih kuća, a novost je da će se u okviru istog poziva sufinancirati i cjelovita energetska obnova, kao i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući mikrosolare.

Time se želi povećati korištenje obnovljivih izvora energije te u konačnici građanima poboljšati kvalitetu života i smanjiti troškove, ističu u Fondu.

Energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava i dalje će se sufinancirati s do 60 posto bespovratnih sredstava. Ona podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice, poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije.

Sufinanciranje ugradnje solarnih panela

Ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80 posto, ovisno o lokaciji.

Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda koje ne trebaju mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Na javni poziv Fonda moći će se prijaviti građani čije kuće imaju do 600 četvornih metara ili do tri stambene jedinice te više od 50 posto površine namijenjene stanovanju.

Maksimalni iznosi sufinanciranja bit će određeni za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

Prijavitelj će trebati pripremiti odgovarajuću dokumentaciju, za što će im, kako kažu u Fondu, na raspolaganju biti mjesec dana od objave Poziva. Osnovni uvjet je uredno (su)vlasništvo i prebivalište na adresi kuće. Za pomoć tijekom prijave građani mogu potražiti i stručnu podršku, koju će Fond sufinancirati s do 500 kuna.

Prijave za sufinanciranje i ove će godine biti digitalne, uz funkcionalno unaprijeđenu aplikaciju za prijavu. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI

Odgovori

You have to agree to the comment policy.