Uskoro liste čekanja i kod obiteljskih liječnika

Uskoro liste čekanja i kod obiteljskih liječnika

Od rujna nas očekuju promjene kod obiteljskih liječnika

Bol u prsnom košu, krvarenje, otežano disanje jedina su stanja zbog kojih će vas vaš liječnik obiteljske medicine odmah primiti na pregled.

Svi ostali bit će naručeni za kasniji termin, a pritom su definirana medicinska stanja kod kojih će pacijenti biti naručeni kasnije istog dana i oni kod kojih će biti naručeni dan ili više dana kasnije.

Rezultat je to akcije 20 minuta, odnosno plana liječnika obiteljske medicine da se gužve u čekaonicama riješe pridržavanjem standarda da svakom pacijentu posvete 20 minuta.

U tom će slučaju liječnici moći primiti maksimalno 40 pacijenata.

Prema novim pravilima pacijenti s boli u prsima, traumom, krvarenjem i otežanim disanjem bit će primljeni odmah, dok će oni s jakom boli u trbuhu, temperaturom višom od 39,5 stupnjeva, urinarnom infekcijom te prolaznim gubitkom svijesti biti primljeni isti dan, no nešto kasnije.

Svi ostali će čekati slobodan termin idućih dana.

Ta će akcija krenuti od rujna, i to u ordinacijama čiji se liječnici odluče na takav potez. Ona nije obavezna, već je na razini preporuke.

“Nije to akcija, mnogi liječnici naručuju pacijente odavno. I nisu to nikakve liste čekanja, već one nehitne naručujem najkasnije za jedan dan. Pacijenti su uglavnom zadovoljni jer znaju kada će doći na red, premda uvijek ima i onih koji dođu i žele odmah biti primljeni pa se bune kad uđe onaj tko je naručen”, pojasnila je dr.Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

S druge strane, u Udruzi hrvatskih pacijenata oštro su protiv ovakvog rada koji je na štetu pacijenata.

“Ovo znači veću nedostupnost zdravstvene zaštite za smrtnike. Oni koji se zalažu za naručivanje kod obiteljskih doktora odriču se humane medicine na zasadima Andrije Štampara. Otkad je primarna zdravstvena zaštita privatizirana, tj. otkad imamo koncesionare, nižu se potezi kojima se obiteljski liječnici udaljuju od pacijenata i nastoje elitizirati”, ustvrdio je Mario Drlje, predsjednik UHP-a.

Zg-magazin

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni