USKOK zatražio istražni zatvor za Šostara i još petero osumnjičenih

USKOK zatražio istražni zatvor za Šostara i još petero osumnjičenih

Ugovorene usluge čišćenja dvorana navedene su u računima u ukupnom iznosu od 52.383.814,88 kuna, iako to nije bilo istinito s obzirom da su u navedenom razdoblju izvedeni radovi u vrijednosti od najviše 14.396.400,62 kune

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u četvrtak je, nakon ispitivanja ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar« i bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo dr. Zvonimira Šostara i njegovih suosumnjičenika pokrenuo istragu protiv ukupno 10 osoba. Za šestero osumnjičenika je zatraženo određivanje istražnog zatvora.

Na mrežnoj stranici USKOK-a stoji, među ostalim, kako je USKOK, na temelju kaznenih prijava Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija i Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), donio rješenje o provođenju istrage protiv desetero hrvatskih državljana. Povod za istragu je osnovana sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, pranja novca, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Neslužbeno se doznaje da je uz Šostara, u istrazi koju je pokrenuo tzv. porezni USKOK, osumnjičena i njegova nekadašnja stručna suradnica iz Gradskog ureda za zdravstvo Mirta Lončar te direktori tvrtke Ekotours Davor Ljubić i Goran Žonja čija se tvrtka, među ostalim, bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom, deratizacijom i čišćenjem klimatizacijskih sustava, objavila je HINA.

U objavi USKOK-a stoji kako se osnovano sumnja da je prvo okrivljeni, Zvonimir Šostar, kao pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Grada Zagreba, od početka 2006. do lipnja 2013. godine, prema dogovoru i na traženje III. okr. odgovorne osobe jednog društva, uz obećanje plaćanja troškova putovanja i drugih nagrada na teret navedenog društva, osigurao društvu III. okr. dobivanje poslova čišćenja klimatizacijskih i ventilacijskih sustava sportskih dvorana Grada Zagreba nepotrebnom metodom »suhog leda« te odobravao neosnovana plaćanja navedenom društvu iako je znao da čišćenje metodom »suhog leda« neće biti izvršeno.

U računima je navedeno da su ugovorene usluge čišćenja dvorana u ukupnom iznosu od 52.383.814,88 kuna izvršene, iako to nije bilo istinito s obzirom da je društvo III. okr. u navedenom razdoblju izvelo radove u vrijednosti od najviše 14.396.400,62 kune. Nakon toga je II. okr. ovjerene račune dostavljala Službi za računovodstvo i financijsko-materijalne poslove koja je, nakon što je naloge za isplatu potpisao I. okr., izvršila neosnovana plaćanja društvu III. okr. u ukupnom iznosu od najmanje 37.987.414,73 kune za koji iznos mu je, na štetu Grada Zagreba, pribavljena nepripadna imovinska korist, za što je III. okr., na osobni trošak i teret društva, I. okr. platio troškove putovanja i ribolova, a članovima njegove obitelji troškove putovanja u sveukupnom iznosu od najmanje 240.000,00 kuna.

Nadalje, kako bi prikazali da je iznos od najmanje 37.987.414,73 kune stečen zakonito, III. i IV. okr. su, sukladno dogovoru i zajednički, s V., VI., VII., VIII. i IX. okr. odgovornim osobama više društava dogovorili da će njihova društva i jedan obrt društvu III. okr. ispostavljati fiktivne račune, navodi se u obrazloiženju USKOK-a. (zg-m)