USKOK predlaže da se Bandića vrati u zatvor

USKOK predlaže da se Bandića vrati u zatvor

Osnovano se sumnja da je zagrebački gradonačelnik od prosinca 2014. do veljače 2015. godine, od svjedoka ispitanog u USKOK-u u kaznenom predmetu koji se vodi protiv Bandića i suradnika, u dva navrata zatražio da promijeni iskaz

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog proširio je istragu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog sumnje na poticanje na davanje lažnog iskaza, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te sprečavanja dokazivanja. Na mrežnim stranicama USKOK-a danas je objavljeno kako je USKOK Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika i naplatu jamstva u iznosu od 15 milijuna kuna u korist državnog proračuna Republike Hrvatske budući da je »okrivljenik prekršio uvjete rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo«.

USKOK navodi kako je temeljem kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv Milana Mandića (»hrvatskog državljanina M. B. (1955.), gradonačelnika Grada Zagreba«).

Osnovano se sumnja da je zagrebački gradonačelnik od prosinca 2014. do veljače 2015. godine, od svjedoka ispitanog u USKOK-u u kaznenom predmetu koji se vodi protiv Bandića i suradnika, u dva navrata zatražio da promijeni iskaz, kao i da u vezi toga potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti.

»Ujedno se osnovano sumnja da je okrivljenik tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. godine, kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, sačinio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane spomenutoj Zakladi te da Zaklada nije vlasnik istih, već da su njegova imovina«, navodi se u obrazloženju USKOK-a u kojem zaključuju da je takav krivotvoreni dokument sastavljen u cilju da se u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske neistinito prikaže da predmetne umjetnine nisu njegovo vlasništvo te time značajno oteža postupak dokazivanja i osiguranja oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni