USKOK podignuo optužnicu protiv Nadana Vidoševića

USKOK podignuo optužnicu protiv Nadana Vidoševića

Vidoševića se tereti da je, od 2006. do ožujka 2011. godine, u cilju stjecanja znatne materijalne koristi za sebe i druge isplaćivao novac sa žiro računa Komore bez osnove

USKOK je podignuo optužnicu protiv bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića zbog afere Remorker.

Vidoševića se tereti da je, od 2006. do ožujka 2011. godine, u cilju stjecanja znatne materijalne koristi za sebe i druge, a koja im nije pripadala, isplaćivao novac sa žiro računa Komore bez osnove. Njega i suoptuženike tereti se za fiktivno poslovanje, te za potpisivanje dokumenata i izdavanje računa za nepostojeće poslove.

Nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu USKOK je podigao optužnicu protiv devetero hrvatskih državljana, uključujući Vidoševića, zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Podsjetimo, Nadan Vidošević je bio predsjednik Komore 18 godina a uhićen je 12. studenog 2013. zbog sumnje da je upleten u aferu Remorker. Akcija je pokrenuta nakon što je Igor Premilovac priznao da je preko njegove češke tvrtke Remorker, u dogovoru sa Zdenkom Peternel i marketinškim stručnjakom Davorom Komeričkim, fiktivnim ugovorima izvlačio novac iz HGK i potom ga u gotovini „opranog“ vraćao u Hrvatsku.

U optužnici se navodi kako je s računa Komore na račune trgovačkih društava u više navrata isplaćeno ukupno 35.954.242,00 kune, pri čemu je iznos od 6.832.581,94 kune utrošen za održavanje privida urednog i redovnog poslovanja navedenih društava, dok je iznos od 29.121.660,58 kuna uplaćivan na račune jednog inozemnog društva s kojih su podizani gotovinski iznosi, a koji su se zatim donosili u Hrvatsku, priopćili su iz USKOK-a. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni