USKOK podignuo optužnicu protiv bivšeg direktora Čistoće

USKOK podignuo optužnicu protiv bivšeg direktora Čistoće

Optužnica je podignuta zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem te poticanja na trgovanje utjecajem

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana M. B. (1959.), T. J. (1956.), I. M. (1980.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem te poticanja na trgovanje utjecajem.

Radi se o Miljenku Benku, bivšem direktoru Čistoće, Ivanu Markusu, v. d. direktora Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga i Tomislavu Jukiću iz tvrtke Gradatin.

Optužnicom se Benku stavlja na teret da je, kao direktor Sektora održavanja a potom voditelj Podružnice Čistoća Zagrebačkog holdinga, od listopada 2013. godine do kraja rujna 2014. godine, na traženje drugog okrivljenika, direktora jednog društva, poduzimao niz radnji u cilju da tom društvu osigura dobivanje poslova s Podružnicom Čistoća, za što je zauzvrat preuzeo i zatražio određene poklone.

Naime, nakon što je Podružnica Čistoća dobila ovlasti da za Grad Zagreb provede projekt nabave specijalnih vozila za komunalni otpad, Benko je prije objave javnog poziva za nadmetanja, sukladno dogovoru i protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi, istome dostavljao informacije o količini, vrsti i tehničkoj specifikaciji vozila.

Nakon objave poziva za nadmetanje za nabavu 37 specijalnih komunalnih vozila putem financijskog leasinga, Benko je od Centralne nabave Zagrebačkog Holdinga zatražio usklađivanje dokumentacije i tehničkih karakteristika vozila kako bi bili prihvaćeni zahtjevi i prijedlozi društva drugog okrivljenika, iako takve izmjene nisu u potpunosti odgovarale stvarnim potrebama Podružnice Čistoća.

Nadalje, Benku se stavlja na teret da je, sukladno prethodnom dogovoru s drugim okrivljenikom, bez opravdanog razloga predložio poništenje postupka javne nabave najma malih univerzalnih vozila za čišćenje i pranje javnoprometnih površina s opremom za zimsku službu, uz obrazloženje da je ekonomski isplativije popraviti staro vozilo, u koju svrhu je od društva drugog okrivljenika. pribavio i ponudu za popravak starog vozila u iznosu od 185.108,55 kuna bez PDV-a.

Osim navedenog, sumnja se da je Benko, od 13. siječnja do 4. travnja 2014.,, autoritetom svog položaja osigurao da društvo drugog okrivljenika na javnom natječaju dobije posao nabave kanti i posuda za otpad, na temelju čega je sklopljen Ugovor o kupnji kanti i posuda za otpad za iznos od 4.069.407,50 kuna bez PDV-a. (zg-m)