USKOK otvorio novu istragu protiv Mamića

USKOK otvorio novu istragu protiv Mamića

Sumnja se da su braća Mamić i Zdravko te glavni Dinamov direktor Tomislav Svetina zajedno sa još četvoricom okrivljenika oštetili Dinamo za gotovo 70 milijuna kuna

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u ponedjeljak je otvorio novu istragu protiv izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića, njegovog brata Zorana Mamića te glavnog Dinamovog direktora Tomislava Svetina. Sumnjiče se da su zajedno sa još četvoricom okrivljenika oštetili Dinamo za gotovo 70 milijuna kuna.

Kako je okrivljenicima već određen istražni zatvor koji je zamijenjen jamstvom i mjerama opreza, novi prijedlog za određivanje istražnog zatvora neće biti podnešen.

Rješenje o rovođenju istrage protiv sedmorice hrvatskih državljana USKOK je donio temeljem rezultata provedenih izvida i kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi, a na štetu GNK Dinama.

Navodi se kako je u cilju realizacije tog plana I. okrivljenik s III., IV., V. i VII. okrivljenicima dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između GNK Dinamo i društava iz Velike Britanije, Švicarske, Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadinea, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, i to za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, kao i ugovora kojima je GNK Dinamo neosnovano obvezan na isplate određenih iznosa navedenim društvima. Tako dogovorene ugovore su u ime GNK Dinamo potpisivali I. i II. okrivljenici. Sukladno dogovoru sa I. okrivljenikom, III., IV., V. i VII. okrivljenici su u ime navedenih društava dogovarali ispostavljanje računa za takve nepostojeće usluge, nakon čega je I. okrivljenik nalagao plaćanja na teret GNK Dinamo u korist tih društava.

Nadalje, I. okrivljenik je sa II., III. i VI. okrivljenicima dogovarao i zaključivanje ugovora kojima se samo određenim igračima neosnovano na štetu GNK Dinamo utvrđuje pravo na isplatu 50 % budućeg transfera, koji je u cijelosti trebao pripasti GNK Dinamo, objašnjava se u USKOK-ovom priopćenju.

»S računa GNK Dinamo na račune stranih društava, a na štetu GNK Dinama ukupno je neosnovano plaćen iznos od najmanje 9.079.076,76 EUR i 238.048,16 GBP, što u kunskoj protuvrijednosti iznosi najmanje 69.258.355,47 kuna«, navodi USKOK. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni