USKOK istražuje zaposlenike Gradske uprave

USKOK istražuje zaposlenike Gradske uprave

Članovi komisija uporabne su dozvole navodno izdavali građevinarima iako stanovi nisu bili spremni za useljenje, a građevinari su ih zauzvrat nagrađivali stanovima i garažama

USKOK istražuje moguću korupciju u zagrebačkoj Gradskoj upravi zbog sumnje da su neki članovi gradskih komisija za izdavanje uporabnih dozvola dobivali stanove od građevinskih investitora kojima su izdavali dozvole.

Zagrebačka odvjetnica Ljiljana Maravić Pirš, koja je potvrdila kako ju je USKOK kontaktirao, došla je saznanja o korupciji zastupajući svoje klijente, a informacije je podijelila s novinarima HRT- ovog političkog magazina Labirint.

„Ono što sam ja primijetila, radi se o periodu barem desetak, petnaest godina i taj mehanizam i dalje funkcionira. Postoje odgovarajući investitori, odgovarajući članovi komisija i postoje stanovi na njihovo ime“, kaže Maravić Pirš.

Članovi komisija uporabne su dozvole izdavali građevinarima iako stanovi nisu bili spremni za useljenje. Zauzvrat su ih građevinari nagrađivali stanovima i garažama. I to ne jednim stanom, u nekim slučajevima, navodno, radi se i o nekoliko njih. Mora se postaviti pitanje kako je moguće da jedan zaposlenik Gradske uprave ima čak sedam stambenih jedinica, a radi za prosječnu hrvatsku plaću. Pritom nijedan od tih stanova nije pod hipotekom, svi su kreditno neopterećeni.

Ekipa Labirinta pokušala je od Gradske uprave dobiti popis članova komisija u Gradu Zagrebu i njihove adrese u posljednjih petnaest godina kako bi istražila tko je komu pogodovao. Međutim, odgovorili su joj kako joj ne mogu dati te podatke jer podliježu Zakonu o zaštiti osobnih podataka i Zakonu o zaštiti tajnosti podataka.

Anamarija Musa, povjerenica za informiranje, kaže kako u takvim slučajevima ne vrijedi ograničenje o zaštiti osobnih podataka jer te osobe u tim tijelima ne nastupaju kao građani, već kao predstavnici organizacija, stručnjaci i u svakom slučaju javnost ima pravo znati tko su oni.

U međuvremenu im se mailom javio i svjedok koji s konkretnim podacima za malverzacije tereti jednog zaposlenika Gradske uprave, točnije Ureda za promet. Prema njegovim riječima, od 2006. do 2010. ta je osoba kupila tri stana s četiri pripadajuće garaže – u Zagrebu stan od 115 četvornih metara s dvije garaže te dva parkirališna mjesta ispred njih i stan od 60 četvornih metara s garažom te apartman u Vodicama od 40 četvornih metara. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni