Uručeno 157 ugovora udrugama za osobnu asistenciju osobama s invaliditetom

Uručeno 157 ugovora udrugama za osobnu asistenciju osobama s invaliditetom

Ovi ugovori omogućuju veću uključenost osoba s invaliditetom u zajednicu, sprječavaju institucionalizaciju te olakšavaju usklađivanje poslovnih i privatnih obveza obitelji osoba s invaliditetom

Ivana Vranješ

Na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u ponedjeljak, 3. prosinca u zagrebačkom hotelu Westin predstavnicima 135 udruga uručeno je 157 ugovora iz nadležnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Riječ je o ugovorima o pružanju usluge asistencije, usluge tumača znakovnog jezika i usluge videćeg pratitelja osobama s invaliditetom koji se financiraju od prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna te usluge pružanja usluge osobne asistencije koje se financiraju iz Europskog socijalnog fonda.

Ugovori su potpisani u okviru Poziva za provedbu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2019. do 2021. godine i Poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza 2“, a ukupan iznos Poziva iznosi 155 milijuna kuna.

Kako je rečeno, ovi ugovori omogućuju veću uključenost osoba s invaliditetom u zajednicu, sprječavaju institucionalizaciju te olakšavaju usklađivanje poslovnih i privatnih obveza obitelji osoba s invaliditetom.

„Mislim da ćemo na neki način zaista produžiti rad asistentima i omogućiti osobama s invaliditetom da puno lakše dobivaju informacije te zadovoljavaju svoje osnovne životne potrebe. Uz ova sredstva na godišnjoj razini u 2019. planiramo iz Državnog proračuna za različite naknade, usluge 1,7 milijardi kuna, a već je utrošeno 460 milijuna kuna za provedbu nacionalne strategije”, istaknula je Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak je rekla da bez usluge osobne asistencije, bez asistenata u nastavi i bez naknada nema niti istinskog uključivanja osoba s invaliditetom u život.

Pozdravila je promjene koje su se desile u tijeku dvije godine mandata ove Vlade, razdoblju u kojem su učinjeni su pomaci u suradnji osoba s invaliditetom. “Međutim, pred nama je jako puno posla, od nacionalne do lokalne razine potrebno je uložiti velike napore da se shvati da osobe s invaliditetom su dio svih resora, da sve usluge koje su potrebne da bi osobe s invaliditetom mogle biti uključene u zajednicu su vrlo složene i kompleksne, tu spada i područje obrazovanja, područje zapošljavanja, područje zdravstva, bez kojeg se ne može govoriti o bilo kakvom uključivanju osoba s invaliditetom“, istaknula je Slonjšak.

Poručila je da osobe s invaliditetom žele biti istinski partneri u donošenju odluka, da na to imaju pravo te treba uložiti velike napore da se poboljša status udruga osoba s invaliditetom, odnosno civilnog društva.

„Želimo u svim našim aktivnostima potaknuti društvo na promišljanje o osobama s invaliditetom, o problemima i potrebama koje imaju te teškoćama s kojima se suočavaju, a osobito da zajednički tražimo rješenja kako bi te poteškoće ublažili i riješili. Stoga je glavni cilj politike Vlade stvaranje boljih uvjeta za veće uključivanje i ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u svim područjima života u Hrvatskoj“, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Dodao je kako se politika Vlade provodi kroz aktivnosti koje su utemeljene na Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, koja se provodi od 2017. do 2020. godine.

„Za ostvarivanje pune uključenosti osoba s invaliditetom u svakodnevni život moramo rješavati sve prepreke na koje oni nailaze na mikro razini, zakonodavnoj razini, financijskoj i operativnoj razini“, rekao je Plenković. Podsjetio je da je u hrvatskom Registru za osobe s invaliditetom u rujnu 2018. više od pola milijuna ljudi u tom statusu, od čega je 6,9 posto djece s većim teškoćama u razvoju.

„To su podaci koji nas obvezuju, ne samo prema osobama s invaliditetom nego i prema njihovim članovima obitelji“, dodao je Plenković. Najavio je da će se u 2019. godini izdvojiti 1,7 milijardi kuna iz Državnog proračuna i 300 milijuna kuna iz europskih fondova za osobe s invaliditetom.

„Kvaliteta življenja i socijalna uključenost u velikoj mjeri ovise o dostupnosti i organiziranosti socijalnih usluga kao i o pristupačnosti okruženja u kojem žive osobe s invaliditetom. Usmjereni smo na preventivne mjere ranog dijagnosticiranja poteškoća u razvoju djece te administrativnog rasterećenja procedura za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom, kvalitetniji razvoj i bolju dostupnost usluga koje omogućuju uključivanje na tržište rada i sudjelovanje u svakodnevnom životu“, poručio je Plenković.

Među potpisnicima ugovora je i CeDePe-Društvo osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb.

„Program provodimo od 2006. na nacionalnoj, a od 2015. na europskoj razini. Imamo 32 korisnika usluga, a ovim potpisivanjem ugovora dobivamo još pet korisnika usluga. To su osobe koje su starije od 18 godina, 100-postotni invalidi koji ovise o tuđoj pomoći i njezi. Usluga puno znači obitelji da se rasterete u jednom dijelu obveza prema članu obitelji s invaliditetom te da osobe s invaliditetom bez utjecaja svoje obitelji mogu kreirati svoje slobodno vrijeme i aktivnosti. Neki od njih prije uključivanja u uslugu bili su vezani za kuću i svoju obitelj, a uključivanjem u uslugu postali su samosvjesniji, odlučniji u donošenju odluka. Kod njih se pokazala otvorenost prema svijetu. Našim korisnicma se pružaju usluge asistencije od osobnih higijenskih potreba, ustajanja iz kreveta, odlazaka u grad, na aktivnosti udruge i drugih mjesečnih aktivnosti“, rekla je za ZG-magazin Zvjezdana Delić, izvršna direktorica Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb.

Svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom nazočile su udruge iz cijele Hrvatske. Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića svečanosti su nazočili ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić te direktor Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar. U prigodnom glazbenom programu nastupili su učenici Centra „Slava Raškaj“ iz Splita.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni