Uručene nagrade zagrebačkog sveučilišta, 12 profesora primilo počasno zvanje

Uručene nagrade zagrebačkog sveučilišta, 12 profesora primilo počasno zvanje

Nakon što je sveučilišna delegacija u četvrtak u 9.15 sati na groblju Mirogoj položila vijence i odala počast preminulim profesorima i studentima, u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu u 11 sati održana je svečana sjednica Senata. Program svečane sjednice započeo je pozdravnim govorima visokih uzvanika, nakon čega će se prisutnima obratito rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras izlaganjem na temu Sveučilište u Zagrebu na početku 348. akademske godine.

Prisutnima se na svečanoj sjednici obratila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, predsjednik Rektorskoga zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Šime Anđelinović. Svečanom događanju prisustvovali su rektori i prorektori hrvatskih sveučilišta, članovi Sveučilišnoga savjeta, dekani sastavnica te drugi visoki uzvanici i gosti.

Na svečanoj sjednici 12 profesora Sveučilišta u Zagrebu primilo je počasno zvanje i titulu professor emeritus te su dodijeljene nagrade Fran Bošnjaković i Andrija Mohorovičić za 2016. godinu. Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras dodijelio je i posebna priznanja studentima i profesorima Sveučilišta. U glazbenom dijelu programa sudjelovao je Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem Lobela Filipića.

Diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. dana 23. rujna 1669. priznati su status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji (Academia Zagrabiensis) u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu, što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva dana 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište u Zagrebu godinu 1669. prihvaća kao godinu svoga utemeljenja, a 3. studenoga obilježava svoj Dan Sveučilišta (Dies academicus).

Popis dobitnika nagrada i priznanja dostupan je na ovoj poveznici. (zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni