Uručene gradske stipendije za deficitarna zanimanja

Uručene gradske stipendije za deficitarna zanimanja

U prvom razredu Stipendija iznosi 1000, u drugom 1 300, a u trećem razredu 1 600 kuna mjesečno

Na svečanosti u palači Dverce, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić u društvu Mirze Šabića, predsjednika Obrtničke komore Zagreb i Antuna Trojnara, predsjednika Udruženja obrtnika Grada Zagreba, uručio je u petak ugovore o Stipendiji Grada Zagreba za školsku godinu 2017./2018. učenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja u obrtništvu.

“Prošle godine je bilo 53 stipendija, a ove godine je 101 što dovoljno govori da idemo gore”, rekao je gradonačelnik Bandić. Dodao je kako očekuje da će sljedeće godine biti 150 stipendija za ove učenike.

“Hvala vam što odabirom ovih zanimanja doprinosite očuvanju tradicije zagrebačkog i hrvatskog obrtništva”, dodao je  gradonačelnik Bandić.

“Grad Zagreb ima povećanje broja obrtnika, njih je gotovo više od 500 nego što je bilo prethodne godine. Stipendija je samo jedna od mjera. Imamo obrtnički sajam za 15-tak dana na Zagrebačkom velesajmu, gdje se učenicima prezentiraju obrtnička zanimanja. Imamo poticaje Grada Zagreba prema obrtništvu, provode se mjere u smislu pogodnosti nabavke repromaterijala, roba i sitnog inventara za obrtnike. Na razne načine pokušavamo poboljšati rad obrtnika i ove djece koja su naša budućnost, jer bez njih neće biti obrtništva, a niti gospodarstva u cjelini”, istaknuo je Mirza Šabić.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i kulturu Ivica Lovrić je naglasio kako Grad Zagreb na tragu dugogodišnje prakse podupire obrazovanje učenika za deficitarna, uglavnom obrtnička i industrijska zanimanja.

“Da nije ove stipendije sasvim sigurno bi upis u ta zanimanja bio puno manji i ponosan sam što je interes zagrebačkih učenika za njih sve veći”, rekao je Lovrić Najavio je da će Zagreb nastaviti s dodjelom ovih stipendija i sljedećih godina.

Učenik prvog razreda Obrtničke i industrijske graditeljske škole Marijan Mlinar je rekao kako mu stipendija omogućava da ne bude više financijski ovisan o svojim roditeljima.

“Ovu školu sam upisao jer mi je blizu, a i čuo sam da se s zanimanjima koje ona nudi može dobro zaraditi. Profesori su odlični, trude se da naučimo svoj zanat, daju nam dobru podlogu da svoj posao kasnije možemo raditi dobro i učinkovito. Nakon završetka školovanja odmah bi se zaposlio u Hrvatskoj. To je zemlja u kojoj sam se rodio i mislim da sada kada dosta ljudi odlazi u inozemstvo i u Hrvatskoj se može dobro zaradit”i“, rekao je budući soboslikar-ličilac.

Učenica prvog razreda Škole za modu i dizajn Karla Koren je rekla kako je upisala smjer krojač jer ju zanima krojenje i šivanje.

“Nakon završetka školovanja voljela bih u Zagrebu i otvoriti krojačku radionicu. Mislim da se to isplati”, rekla je buduća krojačica. Dodala je kako joj stipendija znači veliku financijsku pomoć.

Stipendije za deficitarna obrtnička zanimanja se dodjeljuju 15. godinu zaredom, a Grad Zagreb je dosad stipendirao 1 573 učenika u iznosu od oko 52 milijuna kuna. U tekućoj školskoj godini pravo na stipendije je ostvarilo 207 učenika, od čega 101 učenik prvih razreda kojima je danas uručen Ugovor o Stipendiji, a za što je u Proračunu izdvojeno oko dva milijuna kuna.
U prvom razredu Stipendija iznosi 1000, u drugom 1 300, a u trećem razredu 1 600 kuna mjesečno.

Ivana Vranješ