URIHO obilježio 75 godina djelovanja

URIHO obilježio 75 godina djelovanja

Tekst i foto: Ivana Vranješ

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO) u četvrtak je u novouređenom prostoru na zagrebačkoj Kajzerici obilježila 75. obljetnicu djelovanja i Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Na početku svečanosti prikazan je film o 75 godina najstarije i najveće zaštitne radionice u Hrvatskoj koja zapošljava oko 60 posto osoba s invaliditetom.

V. d. ravnatelj URIHO-a Josip Držaić je rekao da je tijekom rada ove ustanove bilo puno velikih i malih planova. Najavio je izgradnju nove zgrade URIHO-a na Kajzerici koja će biti financirana europskim novcem. Ondje će uz proizvodne prostore biti i dvorana za sportaše s invaliditetom. Također, za koji mjesec URIHO će u Aveniji Marina Držića otvoriti restoran koji će zapošljavati osobe s invaliditetom, a u planu je otvaranje takvog restorana i na Kajzerici.

Držaić je najavio da će se u veljači ili ožujku iduće godine u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog održati i svečano predstavljanje Spomenice URIHO-a te je poručio kako vjeruje u opstanak ove, ali i drugih institucija ovakvog tipa.

URIHO prepoznat u svijetu

„Kad se govori o osobama s invaliditetom i zapošljavanju prva asocijacija je URIHO. Ova ustanova je svojevrsni brend. Prepoznata je ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu”, rekla je Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Spomenula je da i u vrijeme zatvaranja zbog COVID-19 pandemije URIHO nije prestao sa svojom proizvodnjom već se izradom više od 6000 zaštitnih maski uključio u borbu protiv pandemije.

Djelatnicima URIHO-a je na dosadašnjem radu čestitao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Izrazio je uvjerenje da će oni i dalje ostvarivati izvrsne rezultate. Naglasio je da izradom zaštitnih maski i radom na opremi kao što je posteljina za KBC Zagreb URIHO pokazao plemenitost, ali i da osobe s invaliditetom mogu pridonijeti razvoju društva u najtežim vremenima.

Pohvalio je aktivnosti saborske zastupnice Ljubice Lukačić kroz koje je uvijek zastupala interese osoba s invaliditetom. Jandroković je obećao da će Sabor i dalje osobama s invaliditetom pružati podršku u zakonodavnom smislu.

Dodijeljene povelje “Ivančica”

Za sudjelovanje i doprinos u djelatnosti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanju osoba s invaliditetom URIHO je predsjedniku Sabora dodijelio povelju Ivančica. Na svečanosti povelje su uručene i predsjedniku Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratku Kovačiću, dugogodišnjoj predsjednici Upravnog vijeća URIHO-a Mirki Jozić, bivšim članicama Upravnog vijeća URIHO-a Mirjani Juriši i Katarini Radat te zaposlenici Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Sandri Čirkinagić. Primile su je i umirovljena djelatnica Vesna Ivetić te Kaufland Hrvatska kao institucija.

Povelje i priznanja dodijelio je i Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom. Dobitnici su Branka Trzun – Makek, Branko Omazić, Sportsko društvo osoba s invaliditetom URIHO, Ante Pavković, Ivan Katanušić, Anđela Mužinić, Stolnoteniski klub invalida URIHO, Roland Varga, Petra Štruklec, Nino Baša, Enver Jusić, Ruža Markešić, Zlatko Butko i Sportski klub slijepih Zagreb.

Nagrađena i mlada stolnotenisačica Anđela Mužinić

Jedna od dobitnica povelje Ivančica, Mirka Jozić, je istaknula da je kao predsjednica Upravnog vijeća URIHO-a godinama sudjelovala u pripremi brojnih projekata.

“To sam radila srcem i dušom te i nakon mog mandata volim doći u URIHO. Ljudi s invaliditetom sa svojom voljom i naporom da postignu neke rezultate su i osobama bez invaliditeta jedan poticaj za borbu, pronalazak sreće i smisla u životu”, rekla nam je Jozić.

Priznanje Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom kao najbolja sportašica dobila je stolnotenisačica, paraolimpijka Anđela Mužinić. Naglasila je kako je ovo priznanje za nju velika čast.

“Sportom se bavim od 2007. godine. To je nešto najbolje u mom životu. Nakon saobraćajne nesreće sport mi je pomogao da se još više izgradim kao osoba”, rekla nam je mlada sportašica.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni