Uređenje Perivoja Erdödy u Jastrebarskom

Uređenje Perivoja Erdödy u Jastrebarskom

Perivoj dvorca Erdödy, čiji se nastanak veže za prijelaz iz 19. u 20. stoljeće, postat će idealna lokacija za organizaciju kulturnih događanja

U Perivoju Erdödy u Jastrebarskom ovog se ljeta grade nove šetnice i drveni mostovi, a planira se i hortikulturno uređenje više od 46 tisuća m².

Projekt obnove i revitalizacije od izuzetne je važnosti i za iskorištavanje turističkog potencijala Jastrebarskog i okolice. Ovim projektom jaskanski će park u uz titulu omiljenog šetališta postati i idealna lokacije za organizaciju događanja tematski povezanih s kulturnim, umjetničkim i gospodarskim vrijednostima grada.

Perivoj dvorca Erdödy u Jastrebarskom, čiji se nastanak veže za prijelaz iz 19. u 20. stoljeće, svojim se strukturno-kompozicijskim značajkama velikim dijelom naslanja na pokret oblikovanja pejzaža, iniciran u Engleskoj tijekom 18. stoljeća.

Oblikovan je u slobodnom stilu i predstavlja nastavak na prirodnu šumu, koja i danas zauzima zapadno područje parka. Od autohtonih elemenata ističu se primjerci hrasta lužnjaka, javora crvenolisne bukve i graba.

U prostranom perivoju nalazi se potok Reka, jezero Park i najvredniji „eksponat“, dvorac Erdödy. Nasuprot dvorca smjestila se je stara Žitnica, ispred koje je osvanuo i lijepo ozelenjeni plato.

Park je odnedavno dobio svoj novi izgled postavljanjem rasvjete uz dvije glavne šetnice čime je postao idealno mjesto za večernje romantične šetnje, dajući novi sjaj stoljetnim stablima. (jastrebarsko.hr/zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni