Uređena Otruševačka špilja pored Samobora

Uređena Otruševačka špilja pored Samobora

Postavljena je nova led rasvjeta, uređene su staze, ulaz u špilju te pješački pristup

Uređena je Otruševačka špilja poznatija kao Grgosova špilja, u Otruševcu pored Samobora, koja je zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode, bogata stalaktitima i stalagmitima raznih veličina i zadivljujućih oblika. Špilju je 1973., slučajno otkrio Josip Grgos, kopajući kamen za gašenja vapna

Početkom 2004. godine, tijekom radova na proširenju prostora za prihvat posjetitelja, otkrivena je nova špilja, dugačka 130 metara, s tri dvorane. Upravo je u njoj ove godine postavljena nova led rasvjeta, uređene su staze, ulaz u špilju i pješački pristup.

Ukupno je u njezino uređenje uloženo 710.000,00 kuna pri čemu je Zagrebačka županija osigurala 20 posto, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 80 posto ukupnih sredstava.

„Svako ulaganje u zaštitu prirode višestruko se vraća. Minimum je naše obveze, prvenstveno prema budućim generacijama, održavati ovakve bisere prirode, ali isto tako dati im i novu vrijednost s ciljem daljnje promidžbe zaštite i očuvanja prirode“, rekla je Martina Glasnović, ravnateljica Javne ustanove „Zeleni prsten“ koja je provodila uređenje.

Obje Grgosove špilje relativno su malih dimenzija, no zbog bogatstva špiljskih ukrasa predstavljaju biser prirode. Neizmjerna je i njihova turistička vrijednost, kao dijela promidžbe prirodne baštine Zagrebačke županije. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni