Urbani vrtlari u vlastitim oazama usred grada

Urbani vrtlari u vlastitim oazama usred grada

Za obrađivanje vlastitog vrta nisu zainteresirani samo umirovljenici. Sve više mladih odlučuje se za vlastiti uzgoj hrane i za bijeg iz gradske užurbanosti u oazu mira i tišine. Među njima je i Silvio Janček, koji se na Javni poziv javio potaknut željom da zasadi nešto svoje. „Želim znati što ću jesti, a kako supruga i ja imamo dvoje djece, mislim da je važno da djeca jedu prirodnu hranu iz našeg vrta“, objašnjava Janček

Od kada je prije nešto manje od godinu dana otvoren prvi Gradski vrt u novozagrebačkom kvartu Klara, interes Zagrepčana i Zagrepčanki za dobivanje svog komadića obradive zemlje svakodnevno raste. Do sada je otvoreno čak sedam Gradskih vrtova, a posljednji, najveći nalazi se na zapadu Zagrebu u Gradskoj četvrti Stenjevec. Tamo je 17. travnja gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uručio 231 Ugovor za korištenje vrtnih parcela veličine do 50 četvornih metara. Projekt Gradski vrtovi se provodi kako bi se građanima omogućilo korištenje obradivog zemljišta u gradu u svrhu proizvodnje hrane, začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe.

Stjepan Slunjski
Stjepan Slunjski

U obilasku vrtne parcele u Gradskom vrtu Stenjevec, koju je dobio na korištenje od Grada susreli smo Stjepana Slunjskog. On je u mirovini, a kaže da mu je ovo prava prilika za razonodu, ali i za opuštanje. „Prije sam imao vikendicu s vinogradom kod Marije Bistrice. No, kako sam u godinama, više nisam bio u mogućnosti brinuti za vinograd pa sam to prodao. Shvatio sam da mi nedostaje sadnja i briga za vrt pa sam se nedavno prijavio za dobivanje vrtne parcele. Ovo je odlično jer živim u blizini i ne trebam puno putovati“, priznaje Slunjski.

Od kada je dobio vrtnu parcelu, on je ovdje gotovo svaki dan. S obzirom da ima iskustvo u sadnji, on svojim savjetima pomaže susjedima na obližnjim parcelama. „Jedino što me brine je to da nam netko ne bi ukrao plodove kad izrastu. No, Bandić je rekao da će vrt imati čuvara tijekom sezone dozrijevanja i da se nitko neće usuditi krasti. Tako da se nadam da će ispuniti obećanje“, rekao nam je Slunjski.

Vrtlare i mladi

Gradski-vrt-Stenjevec-(7)-gredice-JancekaZa obrađivanje vlastitog vrta nisu zainteresirani samo umirovljenici. Sve više mladih odlučuje se za vlastiti uzgoj hrane i za bijeg iz gradske užurbanosti u oazu mira i tišine. Među njima je i Silvio Janček, koji se na Javni poziv javio potaknut željom da zasadi nešto svoje. „Želim znati što ću jesti, a kako supruga i ja imamo dvoje djece, mislim da je važno da djeca jedu prirodnu hranu iz našeg vrta“, objašnjava Janček. On s obitelji živi u zagrebačkom kvartu Vrbani, no nije mu daleko doći do Stenjevca. S obzirom da je proljeće i vrijeme sadnje on je svakodnevno na svom vrtu, a u sadnji mu, kaže, pomažu mlađa kćer i punica. Reći će da djecu vrt posebno veseli jer se ovdje osjećaju slobodno. „Ja sam kao dijete također pomagao roditeljima dok su obrađivali zemlju na našoj vikendici. Sada više tamo ne obrađujemo zemlju jer nam je vikendica predaleko, tako da nam se to ne bi financijski isplatilo“, priznaje Janček.

On je vrlo pedantan pri sadnji, a svaka gredica točno je izmjerena i određena. Sadi gotovo sve, od kukuruza šećerca, krumpira, graha, mrkve, peršina, paradajza, matovilca, rikule, cvjetače i brokule. S obzirom da je na javnom pozivu i njegova punica dobila vrtnu parcelu, Janček je odlučio posaditi i nešto voća. Tako je pripremio sadnice jagode, maline, kupine i aronije. „Tek sam krenuo sa sadnjom , tako da ne znam što mogu očekivati. Vidjet ćemo, treba biti strpljiv“, sa smiješkom priznaje Janček. On smatra da su gradski vrtovi odlična stvar za sve one koji žele vrtlariti i pritom jesti vlastitu hranu iz uzgoja. Kada su preuzeli potpisane Ugovore za korištenje vrtnih parcela, već su ih dočekale isfrezane parcele, komposteri za bio otpad, pumpe za vodu, kutije za alat, klupice za odmor i druženje, spremnici za vodu, ali i pokretni toaleti. „To je sve jako važno jer ako se duže ovdje boravi onda nam je to sve potrebno. Super je što možemo spremiti alat jer ga onda ne trebamo nositi kući“, siguran je naš sugovornik.

Gradski-vrt-Stenjevec-(8)-komposteri-i-kutija-za-alatJanček kaže da su njegovi prijatelji pozitivno reagirali kad im je rekao za svoj novi hobi, no do sada se još nitko od njih nije prijavio za nove parcele koje će se dodjeljivati u ovom Gradskom vrtu. Nedavno je otvoren još jedan Javni poziv na kojem će se podijeliti još 172 parcele, tako da će ukupno 403 korisnika obrađivati svoje vrtove u Stenjevcu.

Parcele se dodjeljuju na dvije godine uz mogućnost produljenja, a prednost pri dobivanju imaju socijalno ugroženi građani. Pri dodjeli se u obzir uzima broj članova kućanstva, prebivalište, ali i primanja. Prednost kod dodjele imaju nezaposlene osobe, primatelji socijalne naknade i hrvatski branitelji.

V. Vukoje

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni