Uprizorenje bitke kod Stubice – spektakl koji se ne smije propustiti

Uprizorenje bitke kod Stubice – spektakl koji se ne smije propustiti

„Zagrepčani su naši najbrojniji i najvjerniji gosti i pozivamo ih da dođu u subotu na bitku. Svi objekti, hoteli, OPG-ovi su se posebno pripremili za taj dan, nudeći zagorske proizvode po promotivnim cijenama i vjerujem da je ovo zabava za čitavu obitelj“, kaže Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar

U prostoru udruge Zagorje vu srcu-Zagorska hiža na današnjoj konferenciji za novinare najavljena je jubilarna 10. manifestacija “Seljačka buna-Bitka kod Stubice”. Manifestacija će se održati 10. veljače u Donjoj Stubici u organizaciji Družbe vitezova zlatnog kaleža, Turističke zajednice područja Gornja i Donja Stubica te uz podršku Krapinsko-zagorske županije.

Kroz manifestaciju želi se oživjeti povijest hrvatskog naroda i prikazati bitku nad bitkama koja se dogodila u 16 stoljeću. U manifestaciji sudjeluje 250 statista koji će u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka naoružanih mačevima, srpovima, topovima, kopljima i vilama vjerno dočarati bitku na stubičkom polju 1573. godine.

Predsjednik Družbe vitezova zlatnog kaleža Ivan Štefek pozvao je Zagrepčane da posjete ovu jedinstvenu manifestaciju koja će okupiti sve udruge iz Hrvatske koje se bave prikazom života u srednjem vijeku, statiste iz lokalnih gradova i općina te goste iz Slovenije, Slovačke i Mađarske. Kazao je da je bitka filmski prikazana te uz mačevaoce, streličare uključuje i dimne efekte.

„Ova je bitka veliki spektakl koji se isplati i mora se doći pogledati, a ulaz je besplatan“, istaknuo je predsjednik Družbe vitezova zlatnog kaleža.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar zahvalio je gradonačelniku Donje Stubice Nikoli Gospočiću i načelniku Gornje Stubice Jasminu Krizmaniću što su sudjelovali u pokretanju ove manifestacije.

Pristupačnije ulaznice u zagorske muzeje

„Krapinsko-zagorska županija se uključila da iz jubilarne manifestacije napravimo spektakl. Muzeji Hrvatskog zagorja su se uključili u organizaciji ovog dana. Po promotivnoj cijeni od 15 kuna moći će se posjetiti Muzej Oršić u Gornjoj Stubici, a goste će iz Gornje u Donju Stubicu voziti autobusi. Sjajno je da pada snijeg i biti će autentično vrijeme kao i za vrijeme povijesne bitke“, rekao je župan. Zahvalio je Gradu Zagrebu na praćenju zajedničkih manifestacija te dodao: „Zagrepčani su naši najbrojniji i najvjerniji gosti i pozivamo ih da dođu u subotu na bitku. Svi objekti, hoteli, OPG-ovi su se posebno pripremili za taj dan, nudeći zagorske proizvode po promotivnim cijenama i vjerujem da je ovo zabava za čitavu obitelj“.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavučić Vukičević izrazila je zadovoljstvo što se jubilarna 10. manifestacija predstavlja u Zagrebu. „Veselimo se što će naši sugrađani,ali i mnogi posjetitelji grada Zagreba dobiti jedan sadržaj više i imati se priliku ovog vikenda upoznati s bogatim programom“, istaknula je zamjenica gradonačelnika.

Pohvalila je suradnju Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, jer među njima je puno dodirnih točaka, ne samo na turističkom nego i na gospodarskom planu. Osobito je bitna suradnja na prometnom području,gdje će se u sklopu jednotarifne unije zajedničkim prijevozom na području tri županije doprinijeti razvoju ovog kraja, ali i cijele regije, boljim povezivanjem te razmjenom ljudi, dobara i usluga.

„Kao netko koji je proveo djetinjstvo u Stubičkim Toplicama jako se veselim ovoj manifestaciji i želja nam je da Zagrepčani ne samo upoznaju i prepoznaju ljepote stubičkog kraja, nego i da ovu destinaciju biraju kao svoje odredište, ne samo za vikend turizam, nego i za duži boravak“, istaknula je zamjenica gradonačelnika. Izrazila je nadu da će manifestacija bitka kod Stubice u tome pomoći te da će bogati program udovoljiti visoke standarde posjetitelja.

Poticaj za osmišjavanje novih turističkih sadržaja

„Nadam se da će manifestacija i druge krajeve potaknuti u osmišljavanje posebnih sadržaja. Ako želimo privući turiste moramo zajednički nastupati na ne baš malom našem tržištu. Kroz ovakve programe koji nude sadržaje kroz cijelu godinu možemo privući turiste i investitore. Otvaranjem novih radnih mjesta podići će se kvaliteta županija i grada Zagreba“,rekla je Pavičić Vukičević.

Program manifestacije je detaljnije predstavila direktorica Turističke zajednice područja Gornje i Donje Stubice Kornelija Vnučec. “U petak, 9. veljače u Gornjoj Stubici otvaramo interesantnu izložbu Franjo Tahi (Zahy) i Tahijev grad u Donjoj Stubici u Muzeju seljačkih buna Galerija dvorca Oršić”, najavila je direktorica.

 Kazala je da manifestacija počinje u subotu u 9:30 sati u Donjoj Stubici planinskim pohodom „Stazama Gupčevih puntara“ u organizaciji planinskog društva“Stubičan”, u 11 sati se otvara Srednjovjekovni sajam uz zabavni program, a u 13:30 je okupljanje pobunjenih kmetova ispred crkve Presvetog Trojstva, dok spektakularna bitka kod Stubice počinje u 15 sati kod Majsecovog mlina. Nakon bitke održat će se zabavni program u kojem će sudjelovati Tomislav Goluban, Hladno pivo & Zadruga. Zainteresirani Zagrepčani će na manifestaciju moći moći vlakom koji kreća s Glavnog kolodvora u 10:15 sati, a povratak u Zagreb je u 18:30. Cijena povratne karte je 5 kuna. Već treću godinu Grad Zagreb organizira besplatan prijevoz posjetitelja manifestacije ZET-ovim autobusom koji za Stubicu kreće u 10:15, 11:30 te 12:45. Polazak autobusa je s stajališta turističke linije,ulica G.Ninskog ( u zoni ulaza Imortane centar).

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni