Uprizorenje Bitke kod Samobora 1441. i srednjovjekovni sajam Vugrinščaku

Uprizorenje Bitke kod Samobora 1441. i srednjovjekovni sajam Vugrinščaku

Dvije su se vojske sukobile kod Samobora na Pepelnicu 1. ožujka 1441. godine, a žestoka borba završila je Vitovčevom pobjedom, koji je zarobivši vojskovođu Banića priskrbio znatan plijen…

Bitka kod Samobora koja će se održati u nedjelju, 5. ožujka 2017. godine na Vugrinščaku ove će godine biti još atraktivnija i brojnija, a srednjovjekovni sajam još bogatiji, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj 2. ožujka. Ravnatelj Samoborskog muzeja, Miroslav Milonjić s ponosom je istaknuo kako se u početku skromna priredba proteklih godina razvila u jednu od najznačajnijih turističko kulturnih manifestacija u Samoboru.

Godine 1439. umro je kralj Albreht Hasburg te se diljem Hrvatske i Ugarske vode borbe za nasljedstvo prijestolja. Uz kraljicu udovicu Elizabetu pristali su moćni grofovi Celjski s vojskovođom Ivanom Vitovcem, a vojsku poljskog kralja Vladislava Jagelovića vodi Stjepan Banić Lendavski. Dvije su se vojske sukobile kod Samobora na Pepelnicu 1. ožujka 1441. godine, a žestoka borba završila je Vitovčevom pobjedom, koji je zarobivši vojskovođu Banića priskrbio znatan plijen.

Događanja započinju u 10 sati otvorenjem srednjovjekovnog sajma na kojem će majstori predstaviti svoje proizvode: klobučari, košaraši, krušari, travari, medičari, kovači s drvenim mačevima i štitovima, srednjovjekovnim dragim kamenjem, viteškom opremom od kože te raznim drugim srednjovjekovnim predmetima. Uz srednjovjekovni sajam i viteške tabore, bitku će oko 15 sati uprizoriti vitezovi, kopljanici, kuburaši, mušketiri i topnici viteških udruga iz Zagreba, Zeline, Koprivnice, Varaždina, Orahovice i Svete Nedelje, a pridružit će im se i gosti iz Slovenije i Mađarske – ukupno oko 450 sudionika.

Samoborski muzej će u nedjelju, 5. ožujka 2017. biti otvoren za posjetitelje od 10:00 do 18:00 sati. (ZG-m)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t