Uprava iznenađena prosvjedom radnika Ine

Uprava iznenađena prosvjedom radnika Ine

Iz Ine su izrazili iznenađenost postupkom sindikata INAŠ, jednog od četiri sindikata koji djeluju u Ini, koji je samostalno organizirao prosvjed u trenutku dok kolektivni pregovori još traju

Više od tisuću radnika Ine iz cijele Hrvatske prosvjedovalo je jučer ispred sjedišta tvrtke u Aveniji V. Holjevca protiv smanjivanja broja zaposlenih i nepotpisivanja kolektivnog ugovora. Sindikati se protive i odluci poslodavca kojom je utvrđen višak od 187 radnika te namjeri da se pravilnikom o radu, umjesto kolektivnim ugovorom, reguliraju prava zaposlenih.

Sindikat traži potpisivanje kolektivnog ugovora kojim će se osigurati radno-pravna i materijalna sigurnost radnika.

Iz Ine su izrazili iznenađenost postupkom sindikata INAŠ, jednog od četiri sindikata koji djeluju u Ini, koji je samostalno organizirao prosvjed u trenutku dok kolektivni pregovori još traju. Ocjenjuju kako se time očito pokušava politizirati daljnje pregovaranje i spriječiti mogućnost pronalaska zajedničkog rješenja.

Ina u priopćenju navodi da je u kolektivnim pregovorima ponudila, unatoč nepovoljnom gospodarskom okruženju, povećavanje materijalnih prava radnika putem povećanja dodatka na plaću, jubilarnih nagrada i iznosa u kojem radnici sudjeluju u uspjehu kompanije te naknade za bolovanje. Pritom tvrdi da čak i bez navedenih povećanja, Ina ima jedan od najpovoljnijih kolektivnih ugovora u Hrvatskoj.

Ministar uvjeren da će se u Ini poštovati radnička prava

Organiziranje prosvjeda u ovom trenutku ignoriranje je ekonomske realnosti i kršenje svih onih postulata pregovaranja u dobroj vjeri koji su u Ini uvijek bili poštovani, navodi se u priopćenju Sektora korporativnih komunikacija Ine.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je za HTV kako je uvjeren da i Uprava i sindikati u Ini rade svoj posao te kako ima prostora da se poštuju sva moguća i realna radnička prava.

„Koliko ja imam informacije, kolektivno pregovaranje je u tijeku. Do kraja mjeseca je rok da se ispregovara i ja sam uvjeren da svatko tu radi svoj posao. Sindikati se bore za što veća radnička prava i to je dobro. Ina dobro stoji, što znači da ima prostora da se poštuju sva moguća i realna radnička prava, a Upravi je posao da vodi tvrtku što bolje“, istaknuo je Vrdoljak komentirajući današnji prosvjed zaposlenih na Ininim benzinskim crpkama.

Vrdoljak je podsjetio da je u Ini prijašnjih godina ostala velika količina zadržane dobiti, a da nisu realizirane investicije u skladu sa zadržanom dobiti. (zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni