Upozorenje policije: Provjerite mobitele i preuzete aplikacije

Upozorenje policije: Provjerite mobitele i preuzete aplikacije

Policija upozorava građane da se educiraju o zaštiti od zlonamjernih softvera jer u posljednje vrijeme primaju sve veći broj prijava građana kojima je zlonamjerni softver, tzv. malver zaključao pristup mobilnim telefonima, a za ponovni se pristup traži »otkupnina«.

»U posljednje vrijeme policija zaprima sve veći broj prijava građana kojima je malver (zlonamjerni softver) zaključao pristup na mobilnim telefonima. Kako bi se ponovo otključao pristup mobilnom telefonu, od vlasnika telefona traži se otkupnina kako bi im počinitelji dozvolili ponovni pristup. Iz navedenog razloga još jednom pozivamo građane na oprez te da se što više educiraju o zaštiti od zlonamjernih softvera kako bi maksimalno zaštitili svoje podatke i u potpunosti onemogućili bilo kakvu zlouporabu podataka putem mobilnih telefona«, navodi se na mrežnoj stranici MUP-a.

Korisnicima preporučuju da na mobitele instaliraju samo aplikacije sa službenih trgovina. Posebno savjetuju da za mobilno bankarstvo ne koriste uređaje na kojima su modificirane sigurnosne postavke, odnosno ‘rootane’ uređaje, jer se na taj način puno lakše zaobilaze sigurnosne kontrole. Isto vrijedi za korištenje nezaštićenih javnih wi-fi mreža.

Više o opasnostima na mobilnim uređajima saznajte ovdje. (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni