Upoznajte čudesnu šumu Žuticu

Upoznajte čudesnu šumu Žuticu

Šuma Žutica druga je najveća nizinska šuma u Hrvatskoj. Specifična je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tomu opstao bogat biljni i životinjski svijet

U povodu Međunarodnog dana zaštite močvara i močvarnih staništa koji se 2. veljače obilježava u cijelom svijetu i Javna ustanova Zeleni prsten želi ukazati na iznimnu biološku i društvenu važnost ovih područja. Ogromnu ekološku vrijednost močvarnih staništa najbolje ilustrira podatak da iako močvare danas zauzimaju svega 6 % površine našeg planeta, u njima živi oko 40 % svih biljnih i životinjskih vrsta.

Ovogodišnja tema obilježavanja Međunarodnog dana je: Važnost vlažnih područja u borbi protiv katastrofa. Šuma Žutica je primjer kako se vrijednost vlažnih staništa ne ogleda samo u bogatoj biološkoj raznolikosti već i u činjenici da je Žutica prva retencija na lijevoj obali Save, nizvodno od Zagreba, čija je svrha zaštita Siska i ostalih naselja uz Savu od poplava.

Šuma Žutica druga je najveća nizinska šuma u Hrvatskoj. Specifična je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tomu opstao bogat biljni i životinjski svijet.

Zainteresirani građani su pozvani da dođu na izložbu fotografija i upoznaju »Čudesnu šumu Žuticu« u srijedu 1. veljače 2017. godine s početkom u 18:30 sati u prostoru Autobusnog kolodvora Samobor 151. samoborske brigade HV 1, Samobor.

Kako bi se ukazalo na važnost zaštite močvarnih staništa na globalnoj razini 2. veljače 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana je Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito zbog staništa ptica močvarica, i taj je dan proglašen Međunarodnim danom močvarnih staništa. Konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom iskorištavanju močvarnih staništa. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni