Upoznajte anđela s mosta Nanjing

Upoznajte anđela s mosta Nanjing

(Scena iz dokumentarnog filma Angel of Nanjing / Izvor:  Youtube, snimka zaslona)

Svakog vikenda Chen je putovao 25 kilometara ne bi li već u 7.30 ujutro stigao do mosta. Ondje bi patrolirao biciklom, skuterom i pješice. Ako bi sreo nekoga tko želi skočiti s mosta, razgovarao bi s tom osobom i odgovarao ju od takvog čina i pokušao joj pružiti nadu

Nanjing most koji se prostire na dijelu rijeke Yangtze pravo je arhitektonsko čudo. Ovaj masivni most koji sadrži željezničku prugu, niz stupova, razgledni toranj i prometnicu s četiri vozne trake otvoren je za promet 1968. godine. Unatoč strukturnoj ljepoti, ovaj je most bio poprište mnogobrojnih ljudski tragedija. Naime, to je most koji je od Golden Gate mosta u San Franciscu preuzeo neslavno prvo mjesto kao most s najvećim brojem samoubojstava na svijetu. Prema pisanju nekih lokalnih kineskih medija, procjenjuje se da je od njegova otvaranja do 2006. godine skokom sa 70 metara visine ondje sebi život oduzelo više od 2000 ljudi.

Nanjing Yangtze River Bridge

No, u međuvremenu je na scenu stupio Chen Si, lokalni prodavač povrća koji je, kako piše Aarah Lin za Shanghaiist, od 2003. godine svakog vikenda počeo patrolirati mostom.

(Izvor: Youtube / Snimka zaslona)

Svakog vikenda Chen je putovao 25 kilometara ne bi li već u 7.30 ujutro stigao do mosta. Ondje bi patrolirao biciklom, skuterom i pješice. Ako bi sreo nekoga tko želi skočiti s mosta, razgovarao bi s tom osobom i odgovarao ju od takvog čina i pokušao joj pružiti nadu. Također, dijelio bi brošure o prevenciji samoubojstava, kontakte za pomoć, a ustupao je čak i svoj vlastiti telefonski broj kao kontakt za hitne slučajeve u vrijeme kad nije na mostu.
Spasio je mnoge život, dovodeći ih na sigurno u stan koji iznajmljuje, gdje se ljudi koje je preplavio očaj mogu sabrati i potražiti pomoć. Prema vlastitom dnevniku, Chen Si je do siječnja 2019. spasio 350 života. Prema dostupnim informacijama svoju je patrolu nastavio i u 2019. godini.

Njegova izvanredna dobrota rezultirala je spašavanjem stotina života, a dokumentiran je u nagrađivanom dokumentarnom filmu Angel of Nanjing. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni