“Unutarnji pejzaži” Ranka Ajdinovića na izložbi “Art Zagreb”

“Unutarnji pejzaži” Ranka Ajdinovića na izložbi “Art Zagreb”

Niz od nekoliko slika izloženih u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” svakako je posjetiteljima zanimljiv i privlačan i mnogima je to prigoda se upoznaju s malim dijelom opusa ovoga vrijednog i talentiranog umjetnika

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Ranko Ajdinović predstavlja se na ART ZAGREB, manifestaciji koja se od 16. do 19. svibnja održava u Tehničkom muzeju »Nikola Tesla« s nekoliko novih slika, akrilima i kombiniranim tehnikama na platnu iz nadahnutog ciklusa Unutarnji pejzaži.

Ajdinović je bezrezervno odan nefigurativnom svijetu, neprestano ga istražujući, komponirajući ga često od zanimljivo obojanih površina, koje se doimaju ponekad konfrontiranim a katkad gotovo usklađenim gracioznim lebdećim elementima.

Ajdinović konstruira svoju smirenu imaginaciju formama, vrlo različitim, obilježenih dominantnim bojama i s ponekim znakom, prikrivenom simbolikom, progovarajući o osobnom promatranju i doživljavanju svakodnevnih pojavnosti.

Kolor je blag, primiren, gotovo nenametljiv ali se boja i njezina pozicija lako opažaju, u kolopletu naizgled nelogičnog uspoprenog ili sasvim polaganog gibanja u proizvodnji vrlo pozitivnih strujanja koje Ajdinovićeve slike emaniraju.

Taj dojam pozitivnog, koji izbija između gibljivih oblika iz dubine slike i upućuje se prema promatraču, jedna je od ključnih odlika ovoga slikarstva.

Druga je izvrsna odlika odmjerenost, nježni kolor, blage geste, finoća suptilnog tkanja.

Ajdinovićeve slike krasi i vrlo uočljiva dekorativnost, no ona nije primarna.

Niz od nekoliko slika Ranka Ajdinovića na ART ZAGREBU svakako je posjetiteljima zanimljiv i privlačan i mnogima je to prigoda se upoznaju s malim dijelom opusa ovoga vrijednog i talentiranog umjetnika.

Miroslav Pelikan