Unutarnji bazeni zatvoreni tijekom ljeta, zamjenica gradonačelnika najavljuje smjene

Unutarnji bazeni zatvoreni tijekom ljeta, zamjenica gradonačelnika najavljuje smjene

»Bazeni se moraju pripremiti za novu sezonu a u tom periodu je najmanje korisnika na unutarnjim bazenima budući da prestaju treninzi sportskih klubova te na njima nema drugih programa«, napominju u Ustanovi Upravljanje sportskim objektima

Na unutarnjim zagrebačkim bazenima će se tijekom ljeta, u »špici« kupališne sezone obavljati servis. Tako će i bazeni unutar Sportskog parka Mladost koji broje i više od 1000 posjetitelja dnevno biti će zatvoreni tijekom cijelog kolovoza, što je izazvalo revolt kod dijela građana. Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević je podsjetila kako je Milan Bandić već zatražio analizu poslovanja zagrebačkih bazena, no u Ustanovi Upravljanje sportskim objektima napominju kako je riječ o uobičajenom održavanju.

»U ovom razdoblju se već godinama ide s radovima jer se unutarnji bazeni moraju pripremiti za novu sezonu a u tom periodu je najmanje korisnika na unutarnjim bazenima budući da prestaju treninzi sportaša i sportskih klubova te na njima nema drugih programa«, napominju.

U Ustanovi naglašavaju da će se servis obavljati samo na unutarnjim bazenima, dok će vanjski raditi normalno i cijelo ljeto biti otvoreni za građanstvo. Napominju da su radovi tempirani tako da se niti u jednom trenutku ne događa da su svi unutarnji bazeni zatvoreni u isto vrijeme pa su za vrijeme servisa bazena Iver i Utrine građanima na raspolaganju Svetice i Zimsko plivalište Mladost i obrnuto, pa smatraju da nitko od korisnika ne bi trebao biti zakinut.

No zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević nije oduševljena takvom organizacijom te je najavila moguće otkaze u Ustanovi Upravljanje sportskim objektima. Novinare je podsjetila kako je gradonačelnik Milan Bandić prije par tjedana zatražio analizu poslovanja zagrebačkih bazena. Bandić je tada ustvrdio da se uopće ne može ustanoviti koliko je ulaznica na bazenima prodano, a ukazao je i na neujednačeno radno vrijeme gradskih bazena. »Očito se tu neke stvari jako loše rade i sasvim sigurno bit će tu prostora možda i za neka kadrovska osvježenja«, poručila je Pavičić Vukičević.

U obrazloženju koje smo dobili iz Ustanove objašnjavaju da su radovi na bazenima propisani Pravilnikom o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda. Tim je pravilnikom propisano da je na »bazenskom kupalištu koje radi cijelu godinu potrebno jednom godišnje cijeli protočni sustav, uključujući i bazene, potpuno isprazniti, očistiti, isprati, napuniti i hiperklorirati u trajanju od dva sata«. Jednak postupak prije početka rada potrebno je provesti i sa bazenskim kupalištem koje ne radi cijelu godinu. »Filtar bazenskih kupališta koja rade cijelu godinu potrebno je isprati najmanje jednom tjedno ili češće, sukladno naputku proizvođača, a sezonskih bazenskih kupališta na isti način samo u vrijeme rada«, navode.

Uz navedene zahtjeve iz Pravilnika odvijaju se slijedeći radovi:

  • U vrijeme odvijanja servisa bazenskih kupališta vrši se i generalno čišćenje popratnih prostorija (tuševi, svlačionice, toaleti, nogoperi) na način da se nakon čišćenja dezinficiraju (hiperkloriraju) stijenke prostorija tuševa, sanitarni prostori, nogoperi i oplošje bazena.
  • U isto vrijeme vrši se servis sustava za kloriranje vode, sustav za korekciju vrijednosti pH bazenske vode i redox potencijala
  • Na filterima bazena također se vrši generalni servis sa zamjenom dotrajalih dijelova te hiperkloriranje cijelog sustava u strojarnici.
  • Kompenzacijski šahtovi bazena također se prazne, čiste mehanički i kemijski te nakon toga hiperkloriraju.

Uz dio obveznih radova prema Pravilniku, u vrijeme servisa kupališta odvijaju se godišnji servisi rasvjete bazena, eventualni građevinski popravci, soboslikarski radovi i sl.

Servisni radovi obavljat će se prema slijedećem rasporedu:

SRC Šalata – radovi su počeli odmah nakon završetka klizališne sezone iza 31.03., a bazen je otvoren 29.05.2017.

Bazen Iver – 15.08. – 01.09. 2017.

Bazeni Utrina –21.08. – 03.09.2017.

Sportski park Mladost – 31.07. – 03.09. 2017.

BK Svetice – 20.07. – 14.08.2017.

Zimsko plivalište Mladost – 31.07. – 18.08. 2017.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni