Uništenje zadnjeg što je ostalo za očuvanje jamstva kvalitete i gospodarstva

Uništenje zadnjeg što je ostalo za očuvanje jamstva kvalitete i gospodarstva

Vlada će u „Programu Racionalizacije“ ukinuti Hrvatski mjeriteljski institut i spojiti ga u „Državnu upravnu organizaciju“. Za koju nitko u Europi do sada nije čuo. Koja nigdje nije priznata i čije umjernice nigdje nisu priznate. „Državna upravna organizacija“ će, pod vodstvom spomenutog pravnika (koji pak tek sa znanstvenim mjeriteljstvom nema nikakve veze i koji je daleko od tehničke struke i fizike i koji će tu biti imenovan bez ikakvih potreba za kvalifikacijiama ili javnim natječajima), sve pokrenuti od početka…

Prof. dr. Juraj Božičević

Ovih nam je dana stigla obavijest da je „Akreditaciono telo Srbije (ATS) potpisalo EA MLA sporazum sa Evropskom organizacijom za akreditaciju (EA)“. U njoj piše: „Značaj članstva u EA ogleda se u činjenici da je to jedan od preduvjeta za potpunu integraciju Republike Srbije u EU i članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO)“. Čestitamo našim susjedima na ovom ogromnom uspjehu!

Neka se kvalitetu podupire iz državne uprava ili iz inozemstva: Republika Slovenija, Republika Srbija, Bosna i Hercegovina ili Makedonija – sve one imaju svoju akreditacijske agencije i svoje mjeriteljske institute (kao uglavnom i sve zemlje u EU i sa njima se ponose). Mi ćemo naše ukinuti i krenuti, sada kada su sve postigle, i krenuti od početka sa novim „stručnjacima“ za kvalitetu!

Hrvatska akreditacijska agencija – HAA potpisala je taj za gospodarstvo važan dokument 2010. godine, pa je o važnosti sporazuma MLA nedavno napisano na stranicama ovog portala kako bi se ukazalo na korisnost ovoga međunarodnog sporazuma. A kako je to bilo kada je Hrvatska pristupala Europskoj uniji? I Hrvatska je uredila svoju Infrastrukturu kvalitete i osnovala Hrvatsku akreditacijsku agenciju 2005. godine. Pomoću domišljenog programa potpomagan je razvitak i napredak HAA, organizirani su seminari, osoblju je plaćana edukacija i troškovi stručnih putovanja. Znalo se je da je to jedan od preduvjeta da Hrvatska uđe u EU. Nakon više godina teškog i mukotrpnog rada brojnih visoko stručnih ljudi HAA je postala i potpisnik EA MLA. Hrvatska je mogla postati članicom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i Europske unije (EU)!

HAA je od svojeg osnutka akreditirala stotine ispitnih i umjernih laboratorija, inspekcijskih i certifikacijskih tijela u Hrvatskoj. U tim brojnim akreditiranim ustanovama rade tisuće visoko obrazovanih djelatnika. Bez njihovih akreditiranih ispitnih izvještaja, umjernica, inspekcijskih izvještaja ili certifikata nema gospodarskog života, nema prekogranične trgovine, nema zaštite proizvođača i okoliša. Bez toga ne bi bilo gospodarstva! Na zidovima tih institucija s ponosom su istaknute Potvrde o akreditaciji HAA koje vrijede u cijelom svijetu od Ognjene zemlje do Kurilskih otoka. To nije šala. Potvrda HAA (oslonjene na EA MLA) danas vrijede u cijelom svijetu! HAA je temelj gospodarstva! HAA postaje postupno i brand, pa i važna sastavnica hrvatskog identiteta.

Brand ima vrlo važno značenje, a proizvodi i djelatnosti, što su predstavljani stanovitim brandom imaju i znatan društveni utjecaj. Istaknimo nedavnu poruku Rite Clifton vodeće engleske stručnjakinje za razvoj branda: Brand je najvažnija i najodrživija imovina što je ima neka organizacija i ona treba biti središnje načelo njenog organiziranja. U stručnim i znanstvenim radovima što se bave oglašavanjem i istraživanjem njegovog utjecaja na ljude, na stanovitu društvenu zajednicu, pa i na nacionalni identitet, tvrdi se da postoji jasna spoznaja kako je utjecaj znatan.

Nedostatak domoljublja (i)li neznanje

No, usprkos brandu, opstojnost HAA vrlo je nesigurna, ugrožena nedostatkom domoljublja, pa i neznanjem! Naime, hrvatska vlada s „Programom racionalizacije“ namjerava ukinuti HAA i spojiti je u   „Državnu upravnu organizaciju“. To spajanje vodi gospodin M. Š., ravnatelj Hrvatskog zavoda za norme (HZN). On je pravnik koji nikada nije radio u nekom ispitnom laboratoriju, u umjernom laboratoriju, a ni u inspekcijskom tijelu ili u certifikacijskom tijelu. Nije vodio takvo tijelo tijekom njegove akreditacije, niti je bio ocjenitelj pri akreditaciji bilo kakvog tijela ili bilo čega. Dakle, u potpunosti nemjerodavna osoba.

Na kraju, u skladu sa suvremenom hrvatskom praksom, vjerojatno će upravo on, biti ravnatelj novonastale „Državne upravne organizacije“, prvo pogrebnik postojećeg i krojač „originalne“ izmišljotine s krajnje štetnim i s vrlo, vrlo skupim posljedicama! I da nastavimo s razvojem scenarija: taj će pravnik onda odmah biti imenovan i voditeljem novonastale tvorevine (koju si je sam skrojio). Obzirom da će se raditi o „Državnoj upravnoj organizaciji“ on može biti imenovan bez ikakvog javnog natječaja, ne mora dokazivati nikome da s infrastrukturom kvalitete, s normizacijom, mjeriteljstvom, akreditacijom nema nikakve veze , već jedino sa HNS-om u kojem je početnik!

Dosadašnjim samostalnim institucijama bit će prekinute sve veze u EU i u svijetu, a nova će organizacija, pod njegovim „stručnim“ vodstvom, morati sve učinjeno pokrenuti od početka: obavijestit će EU i cijeli svijet da Hrvatska više nema HAA, zanemarit će ispunjeni zahtjev u pregovorima sa EU da mora postojati HAA i zamoliti će Europsku akreditaciju (EA) da izbriše HAA iz svojih registara i da upiše njegovu „Državnu upravnu organizaciju“ u svoje registre. Što ne zna, odradit će mu djelatnici nekadašnje HAA kojima će on sada biti šef. EU će to objeručke prihvatiti – odmah! Ono što je HAA trebalo desetak godina i što je, gore spomenuti Srbijanski ATS napokon nakon višegodišnjeg rada postigao – on će postići odmah – isti dan! Jer ako to ne postigne isti dan, ili ne daj Bože isti mjesec ili, katastrofe li, iste godine – stotine akreditiranih laboratorija u Hrvatskoj neće moći dobro raditi, neće imati međunarodno priznatu akreditaciju, a gospodarstvo koje ovisi o tim laboratorijima neće moći dobiti potrebne potvrde u Hrvatskoj. Svaki dan nepriznavanja ili nemogućnosti rada akreditacijskog tijela donosi direktne i milijunske indirektne gubitke Hrvatskoj.

HAA ima 20-tak djelatnika koji vode nekoliko stotina akreditacijskih postupaka te pokrivaju sve međunarodne obveze te su i sami postigli uvjete za akreditaciju po europskim kriterijima. Nigdje nije objavljeno ili dokazano koliko će se kuna uštedjeti micanjem jedne ravnateljice, koja je, potrebno je istaknuti, članica Upravnog odbora Europske akreditacije. Ravnateljica je osoba tehničke struke, po svojem znanju i iskustvu stručnjak europskog ranga za razliku od politički podobnih pola je radnog vijeka posvetila osnivanju Hrvatske akreditacije.

Potencijal ostalih institucija:

EU je u pregovorima tražila i osnivanje Hrvatskog mjeriteljskog instituta – HMI. Njegov osnutak i uspostavljanje budno su praćeni u pristupnim pregovorima. HMI je javna ustanova za znanstveno mjeriteljstvo, koja sada ima pet djelatnika i koja za potrebe Hrvatske obavlja sve poslove u znanstvenom mjeriteljstvu. HMI je nosilac globalnog sporazuma priznanju etalona i umjernica (CIPM MRA). Umjernice HMI-ja danas vrijede u čitavom svijetu (putem MRA) i tako omogućuju rad brojnih akreditiranih laboratorija, drugih institucija i gospodarstva u Hrvatskoj!

Ali neće dugo! Vlada će u „Programu Racionalizacije“ ukinuti HMI i spojiti ga u „Državnu upravnu organizaciju“. Za koju nitko u Europi do sada nije čuo. Koja nigdje nije priznata i čije umjernice nigdje nisu priznate. „Državna upravna organizacija“ će, pod vodstvom spomenutog pravnika (koji pak tek sa znanstvenim mjeriteljstvom nema nikakve veze i koji je daleko od tehničke struke i fizike i koji će tu biti imenovan bez ikakvih potreba za kvalifikacijiama ili javnim natječajima), sve pokrenuti od početka: obavijestit će Europu i cijeli svijet da Hrvatska više nema do sada, svugdje priznati Hrvatski mjeriteljski institut , zanemarit će ispunjeni zahtjev u pregovorima sa EU da se Mjeriteljski institut ima osnovati i zamolit će europske i svjetske mjeriteljske organizacije da iz, teško postignutog članstva i statusa izbrišu HMI iz svojih registara i da upiše njegovu „Državnu upravnu organizaciju“ u svoje registre. Što ne zna odradit će mu djelatnici nekadašnjeg HMI-ja kojima će on biti sada šef. Europa i svijet će to objeručke prihvatiti – odmah!

Ono što je HMI-ju trebalo nekoliko godina rada da postigne – on će postići odmah – isti dan! Jer ako to ne postigne isti dan, ili ne daj Bože isti mjesec ili , katastrofe li, iste godine – stotine akreditiranih laboratorija u Hrvatskoj neće moći dobro raditi, neće imati međunarodno priznate umjernice a gospodarstvo koje ovisi o tim laboratorijima neće moći dobiti potrebne usluge u Hrvatskoj. Svaki dan nepriznavanja ili nemogućnosti rada nacionalnog mjeriteljskog instituta donosi direktne i milijunske indirektne gubitke Hrvatskoj.

Pa zašto onda poništiti ono što je teško postignuto? Koliko je onda to suludo? Je li to opravdano ogromnim uštedama? Kolike će se uštede ostvariti ukidanjem HMI-a i spajanjem u  „Državnu upravnu organizaciju“ pod vodstvom imenovanog pravnika? HMI ima spomenutih pet djelatnika koji obavljaju ogroman posao. Nigdje nije objavljeno ili dokazano koliko će se kuna uštedjeti. Koliko? Hoće li se broj djelatnika smanjiti na tri, ili možda dva? Nigdje nije procijenjeno kolika će biti šteta od nestanka globalno poznatog imena – HMI!

Hrvatski zavod za norme nije ustrojen samo prema EU pravilima, nego i u skladu sa svjetskim ISO sustavom, što podrazumijeva da je on dio gospodarstva i da nema nikakve veze s državnom upravom, a to polupismeni politički prirepci sigurno ne razumiju

Ali ni to nije sve. I Hrvatski zavod za norme (HZN), sa 60-tak djelatnika i Državni zavod za mjeriteljstvo (DZM), sa 100-tinjak djelatnika ukidaju se i spajaju u „Državnu upravnu organizaciju“. I bez spajanja među tih 160 djelatnika sigurno postoje potencijali za racionalizaciju. Ali zašto oni moraju nestati? I oni su već raspoznati u Europi! Hrvatski zavod za norme nije ustrojen samo prema EU pravilima, nego i u skladu sa svjetskim ISO sustavom, što podrazumijeva da je on dio gospodarstva i da nema nikakve veze s državnom upravom, a to polupismeni politički prirepci sigurno ne razumiju.

Svi šute! Hrvatska šuti!

Udruga hrvatskih laboratorija – CROLAB šuti! Tu udrugu ne zanima što će na zidovima stotina njihovih laboratorija visjeti certifikati nepostojeće akreditacijske agencije! Ne zanima ju ni što će doći do zastoja u njihovom radu uz gubitak novca i poslova! Hrvatsko mjeriteljsko društvo šuti! Njegove članove ne zanima ima li Hrvatska i svoj nacionalni mjeriteljski institut! Čime se onda bave?

Hrvatsko društvo za kvalitetu šuti! Ne zanimaju ih stupovi kvalitete HAA, HMI, HZN, DZM. Njima nije važno jesu li oni prepoznatljivi ili ne! Neka se kvalitetu podupire iz državne uprava ili iz inozemstva: Republika Slovenija, Republika Srbija, Bosna i Hercegovina ili Makedonija – sve one imaju svoju akreditacijske agencije i svoje mjeriteljske institute (kao uglavnom i sve zemlje u EU i sa njima se ponose). Mi ćemo naše ukinuti i krenuti, sada kada su sve postigle, i krenuti od početka sa novim „stručnjacima“ za kvalitetu! MZOS šuti jer njegove čelnike ne zanima znanstveno mjeriteljstvo – znanost nema veze sa znanstvenim mjeriteljstvom!

Šute i akademije – HAZU, HATZ i AMZH. Jutarnji list i Večernji list – šute, jer njih ne zanimaju tako obične stvari kao što su tisuće djelatnika u akreditiranim laboratorijima ili gospodarstvo kojemu akreditacije i umjernice trebaju. Šuti o tome i Hrvatska radiotelevizija. Vlada RH također šuti, a i ne daje nikakve stvarne argumente. Ili ju netko obmanjuje zbog vlastitog interesa. Ne bi bilo prvi put. Naši neprijatelji isto šute ali se raduju! Jer oni imaju ili žele imati sve ono što mi ukidamo.

Ipak, ohrabrujuće vijesti. Javila se je Hrvatska gospodarska komora s pismom Vladi i Hrvatsko društvo za sustave – CROSS s pismom Saboru, strankama i drugim tijelima.

(Autor je član emeritus Hrvatske akademije tehničkih znanosti)

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni