Uništava li sportska evolucija sport?

Uništava li sportska evolucija sport?

(S ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu / Foto: kremlin.ru, CC BY 4.0 / Wikimedia Commons

Znanost i tehnologija se toliko uplela u sport da je on izgubio osnovnu draž i smisao. Na prvi je pogled to uočljivo u NBA košarkaškoj ligi gdje su statistički podaci o igračima i njihovim učincima potpuno preuzeli dominaciju, a sportska neizvjesnost, ljepota akcije ili finta šuta i dodavanja u drugom je planu

Žarko Delač

Žarko Delač

Nastup hrvatskih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama završio je za mnoge neuspješno, a za neke realno. U svakom slučaju možemo još jednom zaključiti kako rezultati sve više ovise o financijskom ulaganju u sport. I to ne samo u pripremu sportaša i masovnost već odabiru prehrane, opreme i neslućenih dodatnih tehničkih i medicinskih inovacija.

Uzimajući ove činjenice u obzir nije za očekivati procvat hrvatskog sporta, već upravo suprotno. Razlog je što unatoč birokratskim potezima i osnivanjem između ostalog državnog ureda za sport izostaje sustavna materijalna potpora i organizirani pristup promociji sportskih aktivnosti.

Sport izgubio osnovnu draž i smisao

Pri tome i pojedine udruge koje promiču masovnost u sportu sve se više okreću medijskoj promidžbi i financijskom prihodima, a ne svom osnovnom cilju: radu s djecom. Zbog toga ne samo u zimskim sportovima već i u ostalima gubimo korak u odnosu čak i na nama susjedne zemlje. Donedavno su nas spašavali obiteljski projekti i pojedinačni bljeskovi, ali i toga ima sve manje i manje. Jedan od razloga nije samo financijske prirode, već i općenito promjena u društvu i načinu života. Tako ćete rijetko vidjeti nekoga da nabija s loptom po igralištu ili čuti da sakuplja marke, kovanice, olovke ili značke već lajkove i preglede.

S druge strane, znanost i tehnologija se toliko uplela u sport da je on izgubio osnovnu draž i smisao. Na prvi je pogled to uočljivo u NBA košarkaškoj ligi gdje su statistički podaci o igračima i njihovim učincima potpuno preuzeli dominaciju, a sportska neizvjesnost, ljepota akcije ili finta šuta i dodavanja u drugom je planu. No gledajući samo profesionalni i vrhunski sport koji je postao izazov za menadžere i vlasnike klubova potpuno zaboravljamo na rekreaciju i amaterski sport.

Važno je sudjelovati ili…?

Osobito pozitivne posljedice koje pomažu osobama koje se bave sportom da nauče na vrijeme izvršavati vlastite obveze, prihvaćaju lakše životne poteškoće i poraze, izgrađuju upornost i izdržljivost te u konačnici jačaju fizičko i mentalno zdravlje. Promatrajući stoga sveukupne promjene u sportskom svijetu možemo zorno primijetiti kako i na tom polju dolazi do očigledne evolucije. Hoće li ona dovesti do potpunog urušavanja i uništenja poznate Coubertinove krilatice Važno je sudjelovati, nije teško odgovoriti. Naime, ona je već godinama potpuno izgubila smisao i pitanje je li moguća njezina revitalizacija.

Za tako nešto potrebna je temeljita promjena u odnosu na životne potrebe svakog pojedinca, drugačiji odnos prema prirodi i poštivanja povijesno utemeljenih ljudskih normi i pravila. Pokreti koji promoviraju političari s ciljem biranja vlastitog spola, feministički istupi ili uvođenje ideoloških školskih predmeta tome neće pridonijeti.

Zagovornici evolucije mogu zbog toga biti zadovoljni jer im i sport služi kao dokaz njihove teorije, ali nažalost brojne su civilizacije do sada upravo zbog promjena propale. Kroz povijest one su bile uglavnom uvjetovane klimatskim i prirodnim pojavama, ali sada je na djelu samouništenje uzrokovano vlastitim, ljudskim aktivnostima. No kada i hoće li do njega doći nitko za sada ne može predvidjeti.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni