Unikatne rajčice izrasle iz betona

Unikatne rajčice izrasle iz betona

Živjeti s prirodom

Nitko nije uspio doznati od kuda se biljka stvorila, tko je donio sjeme i zašto je niknula baš na tom siromašnom tlu, u nemogućim uvjetima, bez gnojiva, špricanja i drugih zaštitnih mjera

Tekst i foto: Milan Ratkajec

Priroda nas zna ponekad ugodno iznenaditi i podsjetiti da ako živimo u gradu okruženi betonom, naš okoliš ne mora uvijek biti kristalno čist, bez travke na prolazima.

Na ovom dvorištu, tik do ulaznih stepenica, u malom procijepu kojega nisu uspjele u potpunosti zatvoriti betonske ploče, iznenada je niknula rajčica. Pojavila se na mjestu gdje je prije bilo tlo od ilovače prekriveno slojem šljunka. Mala biljka prokrčila si je put do svjetla i ljudi koji su shvatili da joj ne mogu pružiti ništa više do nekoliko čašica vode.

Stablo rajčice stasalo je do visine više od dva metra, s nešto manjim plodovima, ukusnim, ponešto kiselijima od drugih rajčica koje se uzgajaju na kultiviranim terenima. Po bujnoj vegetaciji i zaista primjerenom prinosu od četiri kilograma zaslužila je da ju se sačuva i za iduće godine.

Nitko nije uspio doznati od kuda se stvorila, tko je donio sjeme i zašto je niknula baš na tom siromašnom tlu, u nemogućim uvjetima, bez gnojiva, špricanja i drugih zaštitnih mjera. Njeno sjeme, posijano na mjestu i na način koji je uvijek garantirao uspjeh jednostavno nije niknulo. Kako se unikatna rajčica pojavila, tako je zagonetno i nestala. Živjeti s prirodom često je pouka i nerješiva zagonetka.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni