Unatoč protestima, Sedlaru ipak Nagrada Grada Zagreba

Unatoč protestima, Sedlaru ipak Nagrada Grada Zagreba

(Foto: Wikipedija)

Gradska skupština u srijedu je većinom glasova odlučila da se Nagrada Grada Zagreba uruči redatelju Jakovu Sedlaru unatoč nezadovoljstvu dijela gradskih zastupnika kao i prosvjedu održanom istoga dana ispred Stare gradske vijećnice. Protiv dodjele nagrade Sedlaru bili su zastupnici SDP-a i HNS-a.

Skupština je također odlučila da se priznanje Zagrepčanka godine ove godine dodijeli skijašici Janici Kostelić.

Skupština je potvrdila i druge dobitnike Nagrada Grada Zagreba. To su: poduzeće Auto Hrvatska d.d. (što je također izazvalo polemike), akademik Josip Božičević, profesorica u Prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji Dubravka Brezak Stamać, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Mislav Grgić, specijalist ortopedije i traumatologije Robert Kolundžić, rektor crkve sv. Katarine i župnik crkve sv. Marka Vladimir Magić, gimnastičar Marijo Možniki, predsjedniku Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, slikar Dimitrije Popović, dekan Zdravstvenog veleučilišta Krešimir Rotim, Ivan Šikić te Zagrebačka filharmonija kao i Prirodoslovna škola Vladimira Preloga.

Govoreći o nominaciji Jakova Sedlara, HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak ocijenio je da se radi o »diskutabilnom i nekvalitetnom prijedlogu«, dok je SDP-ov Dominik Etlinger podsjetivši da je redatelja Antifašistilčka liga kazneno prijavila zbog falsificiranja istine u filmu Jasenovac – istina. HDZ-ov Mario Župan je pak ocijenio da je dosta podjela na lijeve i desne te da će u takvim slučajevima uvijek netko biti nezadovoljan. Ocijenio je da se radi o dobrom prijedlogu.

Na svom posljednjem zasjedanju u sadašnjem sazviu Skupština je usvojila i da se ustroji Ured za demografiju koji je, prema riječima gradonačelnika Milana Bandića, izuzetno važan jer je problem demografije »pitanje svih pitanja za Hrvatsku«. (ZG-m)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t