Umro Žarko Potočnjak

Umro Žarko Potočnjak

(Foto: Saša Novković)

Hrvatski kazališni i televizijski glumac Žarko Potočnjak preminuo je jutros u 76. godini, potvrdili su za N1 iz Glumačke družine Histrion.

Igrao je u oko 150 kazališnih premijera te u 25 igranih filmova. U njih deset imao je glavnu ulogu, a među važnijima su Duga mračna noć, Glembajevi, Vukovar se vraća kući Karneval, anđeo i prah i Trešeta.

Glumio je i u tridesetak TV serija. Lažeš Melita, Smogovci, Ptice nebeske, Inspektor Vinko, Putovanje u Vučjak, Nad lipom 35, Najbolje godine i Počivali u miru samo su neke od njih.

Žarko Potočnjak rođen je 1946. u Pakracu. Gluma ga prati od malih nogu, te je već kao osnovnoškolac nastupao na brojnim školskim predstavama.

Nakon završetka studija glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (1971.) postao je članom kazališta Komedija, gdje je igrao i u mjuziklima te rock-operama, pored glume pjevajući i plešući. Potom je prešao u Dramsko kazalište »Gavella«, gdje je ostao 18 godina.

Na poziv Georgija Para prešao je u zagrebački HNK 1994. godine. Sa Zlatkom Vitezom osnovao je glumačku družinu Rinoceros 1975. godine, a iste godine preimenovana je u Histrione. Kao član Glumačke družine Histrion ostvario je neke od svojih najzapaženijih uloga.

Predavao je scenski govor na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, osnovao je kazalište na svom imanju.

Za vrijeme Domovinskog rata bio je član 106. osječke brigade, bio je u protuzrakoplovnoj obrani te član umjetničke brigade.

Potočnjak je dobitnik brojnih nagrada za životno djelo, među kojima se ističu Nagrada hrvatskog glumišta, Marul, Zlatni osmijeh, Dubravko Dujšin, Nagrada na susretima hrvatskih kazališta, nagrada Dani komedije.

Od 1983. do 2002. bio je u braku s glumicom Asjom Jovanović s kojom je dobio kćer Mirnu. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni