Umro stožerni general Petar Stipetić

Umro stožerni general Petar Stipetić

(Foto: MORH)

Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske Petar Stipetić dobio je brojna odlikovanja

Stožerni general Petar Stipetić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske preminuo je u srijedu, 14. ožujka 2018. u Zagrebu u 82. godini života, priopćeno je iz MORH-a.

Petar Stipetić rođen je 24. listopada 1937. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA. Na poziv predsjednika Franje Tuđmana u rujnu 1991. godine Stipetić je s činom general-majora prešao u Hrvatsku vojsku, gdje je obnašao najviše zapovjedne dužnosti: zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb, Hrvatskog vojnog učilišta te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

Bio je jedan od glavnih planera i izvršitelja operacija Bljesak i Oluja, a u svibnju 1995. promaknut je u čin general-pukovnika.

Načelnik Glavnog stožera OS RH bio je od ožujka 2000. do prosinca 2002. godine, a s te dužnosti umirovljen je u činu stožernog generala. Početkom 2003. i imenovan je savjetnikom Predsjednika RH za obranu i vojna pitanja (na tom je položaju bio do ožujka 2005.).

Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja: Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Također, dobio je medalje Oluja i Bljesak te pohvalu i nagradu ministra obrane i načelnika Glavnog stožera.

Sućut obitelji Stipetić izrazio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. »Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Petra Stipetića. General pobjedničke Hrvatske vojske, dobitnik najviših državnih odličja, zadužio nas je svojim nesebičnim sudjelovanjem u obrani Republike Hrvatske. Pamtit ćemo ga po dužnostima koje je obavljao tijekom tog povijesnog razdoblja, posebice po zapovijedanju Sektorom Sjever tijekom akcije Oluja. Nemjerljiv je njegov doprinos oslobađanju naše Domovine i njegov golemi autoritet kojim je zaslužio poštovanje svojih suboraca«, napisao je Plenković.

Obitelji se obratio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević: »S bolom u srcu primio sam vijest o preranom odlasku generala Stipetića, koji je dao nemjerljiv doprinos u stvaranju i razvoju Hrvatske vojske, tijekom i nakon Domovinskog rata«.

Brzojav sućuti obitelji Stipetić uputio je i načelnik GS OS-a general zbora Mirko Šundov. »Posebni ljudi, a naš general je to uistinu bio, živjet će u našim srcima i kada više nisu pored nas – zato Vam želim da se s ponosom i radošću sjećate ljubavi i nezaboravnih trenutaka s dragim Petrom«, napisao je, među ostalim, Šundov. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni