Umro Slobodan Novak

Umro Slobodan Novak

Po Novakovim je romanima Ante Babaja snimio filmove `Mirisi, zlato i tamjan´ (1971) i ˛`Izgubljeni zavičaj´ (1980)

U Zagrebu je sinoć u 92. godini života umro hrvatski prozaik, romanopisac i esejist, akademik Slobodan Novak. Akademik će biti pokopan u obiteljskoj grobnici u Rabu, a ispraćaj iz Zagreba najavljen je za ponedjeljak 1. kolovoza u 10,50 sati iz mrtvačnice na Mirogoju, prenosi Večernji list.

Slobodan Novak autor je romana kao što su to Mirisi, zlato i tamjan, Izgubljeni zavičaj, Izvanbrodski dnevnik i Pristajanja. Hvaljena je i njegova zbirka novela Tvrdi grad. Pisao je i kratke priče, pjesme, eseje, drame. Prva mu je knjiga, zbirka pjesama Glasnice u oluji objavljena 1950. godine.

Rođen je u Splitu 3. studenog 1924. godine. Pučku školu polazi na Rabu, otoku s kojim je bio vezan gotovo do smrti. Diplomirao je hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti u Zagrebu 1953. godine. Drugi svjetski rat proveo je u partizanima, što je kasnije ironijski opisao u autobiografsko-esejističkim zapisima Digresije i Protimbe. Radio je kao lektor i korektor, dramaturg u HNK u Splitu, te kao novinar i urednik u nakladničkim kućama. Pokrenuo je i uređivao časopise Izvor i Krugovi. Godine 1989. dobio je Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo. Redoviti je član HAZU od 1991. godine, a 1999. godine je proglašen je počasnim građaninom Grada Raba.

Po Novakovim je romanima Ante Babaja snimio filmove Mirisi, zlato i tamjan (1971) i Izgubljeni zavičaj (1980), a prvi od spomenutih romana zaživio je i na kazališnim daskama i to u Teatru ITD kao kultna predstava Božidara Violića.

U povodu smrti velikana hrvatske književnosti Slobodana Novaka, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić uputio je obitelji telegram sućuti, u kojem, među ostalim, stoji:

Odlazak velikog hrvatskog prozaika koji je svojim iznimnim stvaralaštvom obilježio vrijeme u kojem je živio i stvarao, gubitak je ne samo za najbliže, za obitelj i prijatelje već i za cjelokupnu hrvatsku kulturu kojoj je dao velika djela i u kojoj će ostati zabilježen kao iznimna književna figura. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni