Umro slavni francuski šansonijer Charles Aznavour

Umro slavni francuski šansonijer Charles Aznavour

(FOTO: Mariusz Kubik)

Slavni francuski pjevač, šansonijer Charles Aznavour, kojega su često nazivali francuskim Sinatrom, umro je danas, 1. listopada 2018. godine u dobi od 94 godine, objavili su francuski mediji, a prenosi HRT.

Charels Aznavour (rođen 22. svibnj 1924.), koji je bio armenskog podrijetla, rođen je u Parizu kao Šahnowr Vaghinak Aznavowrjan.

Kao dječak i mladić školovao se na École du Spectacle i École du Music-Hall u Parizu. Na početku karijere teško se probijao, a prekretnicu koja će ga dovesti do svjetske popularnosti doživio je nakon recitala u Carnegie Hallu u New Yorku 1963.

Tijekom svoje uspješne glazbene karijere prodao je više od 100 milijuna ploča u 80-ak zemalja. Bio je autor više od 1000 šansona, a nastupio je na pozornicama stotinjak zemalja. Pisao je filmsku glazbu, a njegov su izražajni stil interpretacije i vibrantan glas, puni tragične sjete, među najmarkantnijim pojavama francuske šansone 20. stoljeća.

Njegove najpoznatije pjesme su La Boheme, Toi et moi, Hier Encore, The Sound of Your Name s Lizom Minnelli, She, Que c’est triste Venise, Qui, Et pourtant i Une vie d’amour s Mireille Mathieu.

Popularnost i glumačka nadarenost privukli su i pozornost filmskih redatelja. Na filmskom je platnu debitirao 1958. godine. Glavne ili važnije uloge tumačio je u 30-ak filmova, među kojima su najznačajniji Pucajte na pijanista (Tirez sur le pianiste, 1960.) Françoisa Truffauta, Prijelaz preko Rajne (Le Passage du Rhin, 1960.) Andréa Cayattea, Limeni bubanj (Die Blechtrommel, 1979.) Volkera Schlöndorffa i Klobučarove utvare (Les Fantômes du chapelier, 1982.) Claudea Chabrola.

Aznavour je bio poznat i po svom humanitarnom radu u Armeniji, posebice nakon potresa godine 1988. u kojemu su poginuli deseci tisuća ljudi. Dobio je armensko državljanstvo 2008. i imenovan je armenskim veleposlanikom u Švicarskoj 2009.

Charels Aznavour je trebao nastupiti u Puli u kolovozu ove godine, ali je njegova ljetna turneja bila otkazna zbog bolesti.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni