Umro saborski zastupnik Miroslav Tuđman

Umro saborski zastupnik Miroslav Tuđman

(Foto: © Hrvatski sabor)

Saborski zastupnik HDZ-a, hrvatski znanstvenik, publiist i političarm, sin prvog hrvatskog predsjednika, prof. dr. Miroslav Tuđman preminuo je u nedjelju navečer, 31. siječnja 2021. u 75. godini.

Dr. Tuđman je preminuo u Klinici za infektivne bolesti bolesti »Dr. Fran Mihaljević« u Zagrebu, priopćeno je iz Ureda predsjednika Hrvatskoga sabora. Tuđman je početkom mjeseca hospitaliziran zbog komplikacija izazvanih koronavirusom te je stavljen na respirator.

Miroslav Tuđman u Sabor je prvi je put izabran 2011. godine. U aktualnom sazivu bio je voditelj saborskog Izaslanstva u Parlamentranoj skupštini NATO-a te član odbora za obranu, za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, za ratne veterane te za međuparlamentarnu suradnju.

Miroslav Tuđman rođen je 25. svibnja 1946. u Beogradu kao prvi sin Ankice i Franje Tuđmana. Ime je dobio po Miroslavu Krleži. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je magistrirao te doktorirao.

Od 1988. radi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na tom je fakultetu redoviti profesor od 1998. te je bio osnivač i prvi voditelj Zavoda za informacijske studije.

Bio je zamjenik predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost te utemeljitelj i ravnatelj Hrvatske izvještajne službe (HIS) u dva navrata, od 1993. do 1998. godine i od 1999. do 2000. godine.

Tuđman je bio član Savjeta Hrvatske socijaldemokratske stranke od 1991. godine te jedan od njezinih utemeljitelja (1989.).

Godine 2000. ponovno se politički aktivirao zbog, kako je govorio, najave detuđmanizacije, odnosno dehrvatizacije Hrvatske i kriminalizacije Domovinskoga rata. Osnovao je Udrugu Hrvatski istinski preporod (UHIP).

Sućut obitelji Tuđman uputili su, među ostalima, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga Sabora Gordan Jandroković te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

(ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni