Umro Martin Špegelj

Umro Martin Špegelj

Nakon prvih izbora u Hrvatskoj, 24. kolovoza 1990. godine postaje drugi ministar obrane. Na ministarskoj funkciji proveo je nešto manje od godinu dana. Ostavku je dao u srpnju 1991. godine, nakon afere s takozvanim Špegeljovim vrpcama

Umirovljeni general-pukovnik Martin Špegelj, jedan od zapovjednika Zbora narodne garde, nekadašnji ministar obrane, a kasnije i glavni inspektor Hrvatske vojske, umro je u subotu (10. svibnja) navečer u 87. godini života, prenijeli su mediji.

Špegelj je rođen je 11. studenog 1927. godine u Starom Gradcu pored Virovitice, a od 1942. se u Drugom svjetskom ratu borio na strani partizana. Nakon rata ostaje u vojsci i školuje se na Visokoj vojnoj akademiji te u Ratnoj školi Jugoslavenske narodne armije. Tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća bio je na čelu hrvatske Teritorijalne obrane, a 1985. je preuzeo zapovjedništvo nad Petom vojnom oblasti JNA, čije je sjedište bilo u Zagrebu.

Nakon prvih izbora u Hrvatskoj, 24. kolovoza 1990. godine postaje drugi ministar obrane. Na ministarskoj funkciji proveo je nešto manje od godinu dana. Ostavku je dao u srpnju 1991. godine, nakon afere s takozvanim Špegeljovim vrpcama.

Neslaganje s Tuđmanom

Naime, budući da je bivša JNA nezakonito oduzela oružje iz skladišta hrvatske Teritorijalne obrane, Špegelj je počeo kupovati oružje na crnom tržištu. U siječnju 1991. godine Televizija Beograd emitirala je snimku Špegeljevih razgovora s prikrivenim agentima KOS-a (Kontraobavještajne službe bivše JNA) s kompromitirajućim materijalom za Špegelja osobno i novu hrvatsku vlast. Špegelj je tada film proglasio krivotvorinom, ali je to kasnije opovrgnuo.

Za zapovjednika Zbora narodne garde imenovan je u lipnju 1991. godine. Na dužnosti ministra obrane bio je do 2. srpnja 1991. kada je dao ostavku jer predsjednik Franjo Tuđman nije prihvatio njegov plan ulaska Hrvatske u rat u vrijeme napada JNA na Sloveniju krajem lipnja te godine.

Početkom 1993. godine Špegelj odlazi u mirovinu, a nakon Domovinskoga rata bio je kritičan prema politici prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Predsjednik Ivo Josipović odlikovao ga je Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom.

Josipović: ‘Ostaju sjećanja i djela’

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je sućut obitelji umirovljenog generala Martina Špegelja, koji je umro u Zagrebu u 87. godini.

„Napustio nas je veliki čovjek, domoljub i antifašist, koji je cijeli svoj život posvetio borbi za slobodu i prava hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske. Otišao je čovjek koji je dao golemi doprinos stvaranju i razvoju našeg sigurnosnog i obrambenog sustava. Ostaju sjećanja i djela iz kojih će sadašnje i buduće generacije učiti o našoj prošlosti i borbi za slobodu“, stoji u sućuti predsjednika Josipovića. (hina / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni