Umro legendarni Dinamovac Stjepan Lamza

Umro legendarni Dinamovac Stjepan Lamza

(Foto: GNK Dinamo)

U Zagrebu je u srijedu, 12. siječnja u 82. godini nakon duge i teške bolesti preminuo Stjepan (Štef) Lamza, jedan od najboljih nogometaša u povijesti Dinama.

Bio je član generacije koja je 1967. godine osvojila Kup velesajamskih gradova. Za reprezentaciju Jugoslavije upisao je sedam nastupa. Osim u Dinamu igrao je i za Segestu, Branik, Rijeku, Zagreb, francuski Chateauroux i Croatiju Melbourne.

Smrt svoje legendarne »desetke« potvrdio je i GNK Dinamo.

»Kompletan je plavi navijački puk sa suzama i nevjericom popratio vijest o odlasku „plavoga veseljaka i boema“, nezaboravnoga driblera, pakera, žonglera, omiljenoga člana naše plave obitelji, igrača koji je bio jedan od glavnih potpisnika zasigurno najvećega uspjeha u klupskoj povijesti: osvajanja Kupa velesajamskih gradova, natjecanja koje je kasnije preraslo u Kup UEFA, današnju Europa ligu«, piše, među ostalim, u priopćenju kluba iz Maksimira.

Ističe se kako je Lamza otišao samo godinu dana nakon što su nas zauvijek napustili njegovi suigrači iz 1967., naši nikad prežaljeni Slaven Zambata i Krasnodar Rora, a nešto ranije i Zlatko Škorić i Zlatko Mesić.

Maestralna izvedba protiv Eintrachta

Navodi se kako je upravo Lamza prva asocijacija na Dinamov pokal iz 1967., svojevrsni „amblem“ cijele generacije. Njegova maestralna izvedba u uzvratu polufinala Kupa velesajamskih gradova protiv Eintrachta u Zagrebu kad je lakoćom „njihao“ njemačke braniče, sublimira svu raskoš Dinamova tadašnjeg nogometa.

Mural u Krugama posvećen Dinamovoj zlatnoj generaciji iz 1967. (Foto: Boris Jagačić)

Iako je, pri spomenu na generaciju 1967., prva pomisao upravo Lamzina nogometna finesa, paradoks je da ga nije bilo u završnoj utakmici, onoj u kojoj je maksimirska družina svladala Leeds United u finalu i osvojila pokal. Lamza je tada bio u bolesničkoj postelji nakon teške ozljede zadobivene u noći slavlja nakon pobjede protiv Eintrachta u polufinalu. Već je u ranim jutarnjim satima, nakon burne slavljeničke noći u Vili Rebar podno Sljemena, primijetio da je pogreškom zaključan u sobi pa je pokušao izaći tako što bi preskočio s prozora za prozor. Izgubio je ravnotežu i pao s pet metara visine… U bolnici je ležao devet mjeseci.

Upravo je dvoboj protiv Eintrachta bio njegov zadnji nastup za plave u službenoj utakmici. Zaigrao je još na oproštaju upriličenom 21. travnja 1970. u Maksimiru u prijateljskom ogledu protiv tada snažne Benfice, predvođene jednom od najvećih zvijezda svjetskoga nogometa, Portugalcem Eusebijem. Dinamo je pobijedio s 2:0, a Lamza je ponovno odigrao dojmljivu utakmicu i postigao pogodak.

Prvi nastup za Dinamo

Stjepan Lamza je rođen 23. siječnja 1940. u Sisku, a loptu je prvi put dodirnuo sa šest godina na sisačkom školskom dvorištu. Unatoč tome što je Lamza u nogometnoj povijesti zapamćen kao nogometni fantasista, igrač finese i poteza, kao dječak je, posve atipično nogometnim maštanjima mališana, želio biti – obrambeni igrač.

U Dinamo je došao 1960. godine iz Maribora, a prvi nastup za plave upisao u kolovozu iste godine u prijateljskom dvoboju protiv Zagreba.

Lamza je igrao gotovo sve: u ranim je sisačkim danima bio u obrani, kasnije je preselio u ulogu beka, znao je biti i krilo, igrao je i zadnjeg i prednjeg veznog, bio i paker i strijelac. Imao je jedinstveni dribling, snažan i eksplozivan start, dobar udarac objema nogama, naglašeni smisao za kombinatoriku…

S Dinamom je zaigrao u finalu Kupa velesajamskih gradova 1963. godine, a četiri sezone kasnije i osvojio pokal. Dvaput je bio pobjednik jugoslavenskoga Kupa, 1963. i 1965. Za plave je odigrao 281 utakmicu i postigao 72 pogotka. Nakon godinu dana pauze kratko je igrao za Rijeku, Zagreb, potom francuski Chateauroux te, naposljetku, za Croatiju Melbourne. Upisao je i sedam nastupa za jugoslavensku reprezentaciju. Kasnije je bio trener u Dinamovoj školi. (ZG-magazin / GNK Dinamo)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni