Umro Jimi Hendrix, poraženi Mlečani

Umro Jimi Hendrix, poraženi Mlečani

U Londonu umro Jimi Hendrix. Njegov prepoznatljivi gitaristički izričaj ostavio je dubok trag u jazzu, bluesu i drugim modernim glazbenim pravcima. / 887. godine u podnožju Biokova, kod Makarske, u bitki nazvanoj Mucules Neretvani su nanijeli Mlečanima katastrofalan poraz. U spomen na tu bitku 18. rujna slavi se kao Dan Hrvatske ratne mornarice

Dogodilo se na današnji dan, 18. rujna:

887. – Na današnji dan 887. godine u podnožju Biokova, kod Makarske, u bitki nazvanoj Mucules Neretvani su nanijeli Mlečanima katastrofalan poraz. U spomen na tu važnu bitku u novoj hrvatskoj državi 18. rujna slavi se kao Dan Hrvatske ratne mornarice.

U 9. stoljeću na istočnoj obali Jadrana traje proces osamostavljivanja sklavinija, tj. slavenskih država koje su dotad bile pod vrhovnom vlašću Franačke ili Bizanta. Najjača od tih država bila je mlada kneževina Hrvatska, koja je pod knezom Branimirom učinila snažan vanjskopolitički zaokret, stavivši se pod izravnu zaštitu Pape. Jedna od težnji Hrvatske u 9. stoljeću bio je i izlazak na Jadran, u čemu se izravno sukobila s interesima vitalne pomorsko-trgovačke republike Venecije.

Poznati su nam sukobi hrvatskoga kneza Domagoja s Mlečanima, kada je ratoborni hrvatski knez stekao naziv najgoreg kneza Slavena. Međutim, osamdesetih godina 9. stoljeća, za Branimirova vladanja, Mlečani dobivaju još jednog protivnika svoje težnje za potpunom vlašću nad jadranskim bazenom. To je bila Neretvanska država, mala i neovisna hrvatska kneževina, rasprostranjena u delti Neretve i po obližnjim dalmatinskim otocima. Izvanredni ratnici i pomorci, Neretvani su desetljećima prkosili moćnoj Veneciji. Stoga je još u siječnju 880. dužd Urso Patricijak obnovio ugovor s franačkim kraljem Karlom III. Debelim o savezu protiv Slavena, tj. hrvatskih Neretvana.

RTOP-21_(2)
Raketna topovnjača – 21 “Šibenik”

Do sukoba je došlo tek 887. kada ambiciozni dužd Petar Kandijan, kako piše mletački ljetopisac Ivan Đakon, podiže 12 brodova u rat protiv Neretvana. U početku je dužd imao uspjeha: izvor kaže da je uništeno pet neretvanskih brodova, ali ubrzo, točnije 18. rujna 887., Neretvani silovito uzvraćaju. U potpunosti je razbijena mletačka vojska i flota, a i sam dužd Kandijan je poginuo. Čak je i njegovo tijelo ostalo u rukama Neretvana, tako da ga je venecijanski tribun Andrija morao ukrasti da bi ga pokopao u stolnoj crkvi u gradu. Ta je bitka umnogome promijenila mogući tijek povijesti jadranske obale: sve do kraja 10. stoljeća Hrvati žive u miru s Mlečanima, koji čak plaćaju i godišnji danak hrvatskomu vladaru.

Vlado_Gotovac1930. – U Imotskome rođen Vlado Gotovac, hrvatski pjesnik, filozof, esejist i političar (umro u Rimu 2000. godine). Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao hrvatskog disidenta, dvaput su ga osuđivali na višegodišnju robiju. Bio je glavni urednik Hrvatskog tjednika, predsjednik Matice hrvatske, suosnivač Hrvatske socijalno-liberalne stranke i osnivač Liberalne stranke. Autor je velikog broja zbirki pjesama i proze.

stepinac1946.Uhićen zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac. Zbog svoga djelovanja, zagrebački nadbiskup Stepinac mnogima nije odgovarao. Već za NDH nije bio po volji ustaškoj vlasti – zbog zauzimanja za ljude koje je progonila, željela ga je zatvoriti. No i nakon propasti ustaške države i stvarana Federativne Narodne Republike Jugoslavije Stepinac svojim čvrstim stavovima nije odgovarao ni novoj vladi.

Zbog protivljenja progonima koje je komunistička vlast provodila, Stepinac je 18. rujna 1946. uhićen te na montiranom sudskom procesu proglašen krivim po svim točkama optužnice i osuđen na 16 godina zatvora. Pušten je uvjetno nakon pet godina i sproveden u Krašić, gdje se nastanio kod župnika Vranekovića. Njegovim puštanjem na slobodu komunistička je vlada učinila pomirbeni potez prema Crkvi i zapadnom svijetu.

96. – U Rimu je ubijen rimski car Domicijan (rođen. 24. listopada 51. godine), od 81. godine Titov nasljednik, začetnik gradnje germanskog limesa.

1970. – U Londonu umro Jimi Hendrix, popularni rock glazbenik. Pravim imenom James Marshal Hendrix, rodio se 27. studenoga 1942. u američkom gradu Seattleu. Njegov prepoznatljivi gitaristički izričaj ostavio je dubok trag u jazzu, bluesu i drugim modernim glazbenim pravcima. Hendrix je bio samouk u gitarističkoj naobrazbi, a note nije znao čitati ni pisati. Zbog toga je bio usredotočen na osluškivanje zvukova koje je proizvodio. Njegova glazbena inventivnost bila je izražena prije svega u korištenju raznih elektroničkih pomagala kojima je iskrivljivao zvuk i gradio melodiju.

Tijekom ranih 60-ih pratio je na američkim turnejama zvijezde poput Little Richarda i Tine Turner. Godine 1966. preselio se u London i osnovao skupinu The Jimi Hendrix Experience. Već s prvom pjesmom Hey Joe postiže zapažen uspjeh. Iduće godine objavljivanjem albuma Are you experienced stječe veliku popularnost u Europi, a nastupom na Monterey Pop festivalu preko noći postaje najveća svjetska koncertna atrakcija.

Tijekom kratke karijere promijenio je nekoliko pratećih sastava, osnovao vlastiti snimateljski studio u New Yorku te neumorno snimao albume i nastupao na koncertima. Smrt je Jimija Hendrixa zaustavila u 28. godini tijekom treće europske turneje. Umro je pod nerazjašnjenim okolnostima od, prema svemu sudeći, slučajnog predoziranja barbituratima.

1973.Istočna i Zapadna Njemačka postale punopravne članice Ujedinjenih naroda; njihovo učlanjivanje postaje moguće tek nakon međusobna priznanja u vrijeme zapadnonjemačke vlade Willyja Brandta.  (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni