Umro Jean-Paul Belmondo

Umro Jean-Paul Belmondo

Slavni francuski glumac Jean-Paul Belmondo umro je u ponedjeljak u svom domu u Parizu u dobi od 88 godina, javlja AP.

»Bio je vrlo slab u posljednje vrijeme. Ugasio se mirno«, rekao je njegov odvjetnik i prijatelj Michel Godest za agenciju France presse.

Predsjednik države Emmanuel Macron izjavio je da je Francuska izgubila nacionalno blago, a vijest je pogodila i Alaina Delona, još jednu zvijezdu francuskog filma.

»Potpuno sam shrvan, uništen, rekao je vidno potreseni Alain Delon za televiziju CNews«, prenosi HRT.

»Uopće ne bi bilo loše da odemo zajedno. On je dio moga života, zajedno smo debitirali prije 60 godina«, kazao je Delon.

Premda su mnogi tvrdili da »s takvim izgledom nikad neće uspjeti u ovom poslu, ovaj glumac s nesvakidašnjom karizmom ostvario je zavidnu pedesetogodišnju filmsku karijeru tijekom koje je snimio 80 filmova. Na filmskom platnu je bio čas zvijezda novog vala, čas ‘drot’ i bandit u filmovima za širu publiku.

Među najpoznatijim filmovima bili su mu hitovi: Čovjek iz Rija, Profesionalac, Plaćenik, Jadnici.

Belmondo je rođen 9. travnja 1933. u Neuilly-sur-Seineu. Odrastao je u umjetničkoj obitelji. Otac mu je bio poznati kipar. U mladosti je pohađao privatne škole, ali nije se istaknuo kao dobar učenik. Veći je interes pokazao za sport, konkretno za boks. No, od te je karijere brzo odustao, s objašnjenjem da se nije više htio baviti boksom kada je u ogledalu primijetio da »mu se mijenja lice«.

Zaštitno lice francuskog novog vala

Nakon što je odslužio 6 mjeseci vojske u Alžiru, i prebolio tuberkulozu, Belmondo je pokazao interes za glumu. Iz trećeg pokušaja, 1952., upisao je Nacionalnu akademiju za dramske umjetnosti gdje se zadržao naredne četiri godine, piše Reuters.

Nakon manjih uloga u kazalištu i na filmu, njegov glumački put odredio je susret s Jean-Lucom Godardom.

Slavu je stekao glumeći u kultnom Godardovom filmu Do posljednjeg daha, koji se smatra jednim od najranijih i najuspješnijih primjera francuskog novog vala.

Ta prva veća uloga koju je ostvario 1960., izbacuje ga u sam vrh filmske umjetnosti. Zaštitno lice francuskog novog vala (Moderato Cantabile, Ludi Pierrot), ubrzo se okreće komediji i nevjerojatnim filmskim pustolovinama.

Od 1970-ih češće glumi u akcijskim i kriminalističkim filmovima i bira »muške« uloge s puno kaskaderskih scena za koje nije trebao dvojnika i s tučnjavama (Borsalino, Čovjeka iz Acapulca, Policajca ili kapuljaču, Profesionalac i As nad asovima).

Tijekom više od dvadeset godina, 48 njegovih filmova imaju više od milijun prodanih ulaznica svaki. Sve do Samotnjaka (1987.), s kojim je doživio prvi komercijalni neuspjeh.

Ponovni uspjeh žanje s ulogom strašnog Sama Liona u Putu razmaženog djeteta Claudea Leloucha (1988.) za koju je dobio i nagradu Cezar za najboljeg glumca. Nakon toga vraća se prvoj ljubavi – kazalištu.

Moždani udar 2001. koji je na njemu ostavio traga udaljio ga je iz studija. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni