Umro je Jules, naš veliki majstor stripa

Umro je Jules, naš veliki majstor stripa

(Autoportret Julija Radilovića-Julesa / Izvor slike: knjiga Zakletva huronskog poglavice)

Otišao je jedan velik i dobar čovjek, veliki umjetnik koji je svojim stripovima obogatio djetinjstvo moje generacije, ali siguran sam i mnogih drugih generacija koje su odrastale na njegovim stripovima

Marijan Ožanić

Julio Radilović-Jules, naš veliki strip-crtač i jedan od najvećih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća napustio nas je jučer, 26.siječnja 2022. godine, u 94. godini života. „Zlatno doba“ hrvatskog stripa velikim dijelom je obilježeno radovima majstora stripa Julija Radilovića-Julesa. Njegovi prekrasni i uzbudljivi stripovi koje je nekada objavljivao u Plavom vjesniku ostali su u nezaboravnom sjećanju mojoj generaciji. Sjećam se kako smo nestrpljivo svakog četvrtka kupovali Plavi vjesnik i čitali i gledali zanimljive i uzbudljive dogodovštine junaka iz stripova Kroz minula stoljeća, Herloka Sholmsa i drugih prekrasnih stripova.

Svoj prvi strip Julio Radilović objavio je 1953. godine (kao 25-godišnjak) u Horizontovom zabavniku, tjednom izdanju omladinskog ilustriranog lista Horizont. Horizontov zabavnik pokrenut 1952. godine, oslanjao se isključivo na domaće autore, a po grafičkom izgledu podsjećao je na Zabavnik braće Neugebauer koji je izlazio od 1943.-1945. Redakcija Horizontovog zabavnika angažirala je pored Andrije Maurovića i braće Waltera i Norberta Neugebauera i nekoliko mladih umjetnika. To su bili Borivoje Dovniković, Ismet Voljevica, Fran Gotovac i Jules Radilović. Horizontov zabavnik je naglo prestao izlaziti sredinom 1953. godine.

Svoj prvi veliki strip Kroz minula stoljeća, koji je poslije stekao kultni status, Julio Radilović objavljivao je od 1956.-1959. godine u omladinskom tjedniku Plavi vjesnik novinske kuće Vjesnik iz Zagrebakojeg su svi zvali „Plavac“. To je najznačajnije izdanje u povijesti hrvatskog stripa. Prvi broj Plavog vjesnika pojavio se na kioscima 1. listopada 1954. godine.

Zlatno doba hrvatskog stripa

Od 1960.- 1967. godine nastupa tzv. „zlatno doba hrvatskog stripa“ pod urednikom Nenadom Brixyjem. To je vrijeme najveće popularnosti lista, kao i najvećeg broja kvalitetnih stripova hrvatskih autora. 

Julio Radilović je 13 godina, od 1956. do 1968. godine surađivao s Plavim vjesnikom i dogovarao projekt za projektom, stalno nove stripove bez stanke. Zahvaljujući ponajviše Radilovićevom Kapetanu Lešiju (1960/61), Afričkim pustolovinama (1962/64.) i Baći izviđaču (1960/62), Plavi vjesnik je do sredine 1960-ih godina dostignuo svoj vrhunac i dosegnuo najvišu nakladu od 143.000 primjeraka.

U knjizi u kojoj je objavljen Julesov strip Zakletva huronskog poglavica nalazi se popis 76 stripova koje je u svom radnom vijeku nacrtao Julio Radilović-Jules. Dva stripa nisu objavljena. Veliki broj stripova pojedinačne su epizode unutar 8 velikih stripova.

Za najveći broj njegovih stripova scenarij je napisao legendarni scenarist Zvonimir Furtinger.

Svi likovi iz epizode „Pobuna u Kiboku“, stripa iz serijala „Afričke pustolovine“. ( Objavljeno u reviji „Naš strip“ iz 1983. godine)
Julesova ilustracija za naslovnu stranicu magazina Strip Art broj 23 (Sarajevo) 6.9.1972. (Izvor slike: knjiga „Partizani-3“)

Otišao je jedan velik i dobar čovjek, veliki umjetnik koji je svojim stripovima obogatio djetinjstvo moje generacije, ali siguran sam i mnogih drugih generacija koje su odrastale na njegovim stripovima.

Na Facebook stranici „Jules-legenda hrvatskog stripa“ njegovi mladi prijatelji su napisali:

  „Napustio nas je naš jedini i neponovljivi Julio Radilović Jules, legenda hrvatskog stripa, predivan prijatelj, suradnik i čovjek.

Sayonara dragi Jules,

obilježio si naše živote na najljepša moguće ljudske načine, bila nam je čast i radost s tobom ploviti. Plovi nam neustrašivo i dalje, s mirom i najvećim osmjehom koji će nam zauvijek ostati u srcima.“


* Više o Juliju Radiloviću-Julesu može se pročitati na sljedećim poveznicama:

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni