Umro Ivo Brešan

Umro Ivo Brešan

Za »Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja« nagrađen je 1972. godine Sterijinom i Gavellinom nagradom

U Zagrebu je utorak 3. siječnja 2017. u 81. godini umro je jedan od najizvođenijih hrvatskih dramatičara, Ivo Brešan. Najpoznatija mu je drama Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja.

Brešan je rođen u Vodicama kod Šibenika 1936. Gimnaziju je polazio u Šibeniku, a slavistiku i filozofiju diplomirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Pripovijetke je počeo objavljivati 1955. u Šibenskoj reviji, a usporedo je bio glumac amater u dramskoj družini Kolo i profesionalnomu šibenskom kazalištu. Od 1960. bio je profesor u šibenskoj gimnaziji, a od 1983., bio je umjetnički voditelj u Centru za kulturu i Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku.

Njegova najpoznatija djela su Ptice nebeske, Spletke, Utvare, Anera, Svečana večera u pogrebnom poduzeću, Hidrocentrala u Suhom dolu i druge.

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja najprije je izvedena 1971. u zagrebačkom kazalištu Teatar ITD, a zatim je uprizorena u desetak poljskih kazališta, a izvodila se i u SSSR-u, Mađarskoj, Bugarskoj, Čehoslovačkoj, Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i drugim zemljama.

Ivo Brešan pisao je i filmske scenarije, najprije s filmskim redateljima Krstom Papićem i Veljkom Bulajićem, a zatim sa svojim sinom Vinkom Brešanom.

Za Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja nagrađen je 1972. godine Sterijinom i Gavellinom nagradom, a za Svečanu večeru u pogrebnom poduzeću dobio je Gavellinu nagradu 1979. Za roman Katedrala 2008. dobio je nagradu Ksaver Šandor Gjalski.

U povodu smrti književnog velikana Ive Brešana, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić obitelji je uputio telegram sućuti u kome, između ostalog, stoji: »Njegov odlazak je velik gubitak ne samo za vas već i za hrvatsku književnost i kulturu, za sve brojne poklonike njegova djela, njegovog britkog humora i satire. Izgubili smo istinskoga književnog velikana koji je svojim idejama i stvaralačkom snagom, iz čega su proizašla osebujna djela, ostavio neizbrisiv trag na hrvatskoj i europskoj kulturnoj sceni. Generacijama koje dolaze njegova djela ostaju kao svjedočanstvo o jednome vremenu i načinu života, a nama i kao podsjetnik na njegovu veličinu, osobnost i talent«. (zg-magazin / wikipedija)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni