Umro Friedrich Schiller, zarobljen Hermann Göring

Umro Friedrich Schiller, zarobljen Hermann Göring

U Zagrebu umro svjetski priznati hrvatski fotograf Tošo Dabac, u Rüsselsheimu rođen Adam Opel,njemački industrijalac i osnivač tvornice automobila Opel / Nikolaus Otto prvio put uspješno testirao četverotaktni motor s unutarnjim izgaranjem, a Admiral Richard Byrd preletio Sjeverni pol…

Dogodilo se na današnji dan, 9. svibnja:

1970. – Svjetski priznati hrvatski fotograf, jedan od osnivača i glavnih predstavnika tzv. zagrebačke škole umjetničke fotografije, Toso_dabacTošo Dabac, umro je 9. svibnja 1970. u Zagrebu. Radio je za „Fanamet film“ i MGM-ov ured u Zagrebu kao prevoditelji osoba zadužena za odnose s javnošću te je uređivao i časopis Metro-Megafon. Njegova je prva sačuvana fotografija panorama Samobora iz 1925., a svoje je fotografije prvi put izlagao 1932. na izložbi amatera u Ivancu. Snimao je životne slike, ulice, prosjake, ljude iz naroda, sajmišta, procesije i putujuće cirkusante pa je tako nositelj tzv. socijalnog smjera u fotografiji. Nakon toga okreće se fotografiranju portreta, narodnih običaja, životinja, arhitekture, krajolika i kulturnih spomenika te na tome radi do kraja života. Izlagao je u društvu najpoznatijih svjetskih fotografa u Europi i Sjedinjenim Državama. Foto savez Jugoslavije dodijelio mu je 1951. titulu majstora fotografije. Uslikao je oko 200 000 fotografija, najviše u gradu Zagrebu.

44. g. pr. Kr.  – Pranećak ubijenog Cezara, Gaj Oktavijan vratio se u Rim da bi u djelo proveo oporuku prema kojoj je Cezarov glavni nasljednik; otada se naziva Gaj Julije Cezar Oktavijan, poslije car August.

1805. – U Weimaru umro veliki dramatičar i pjesnik Friedrich Schiller (rođen 10. studenoga 1759.), uz Goethea najznačajniji njemački književnik klasicizma, pjesnik slobode, autor djela Spletka i ljubav, Razbojnici, Wilhelm Tell, Don Carlos, Marija Stuart, Djevica Orleanska i trilogije Wallenstein.

Adam_Opel
Adam Opel

1837. – U Rüsselsheimu rođen Adam Opel,njemački industrijalac i osnivač tvornice automobila Opel.  On međutim nije doživio vožnju automobilom; preminuo  je 1895. godine, a njegova tvrtka prvi je automobil proizvela tek 1899., kada su je naslijedili njegovi sinovi. Adam Opel je u svom rodnom Rüsselsheimu u njemačkoj pokrajini Hessen godine 1862. pokrenuo proizvodnju šivaćih strojeva, vrlo unosan posao u vremenu kada je strojno šivanje predstavljalo pravu novost.

U trenutku smrti osnivača tvrtka Adam Opel AG bila je vodeći njemački proizvođač šivaćih strojeva, ali i bicikala. Do ove je neobične kombinacije došlo velikim dijelom zahvaljujući utjecaju petorice Adamovih sinova, koji su svi do jednog bili uspješni biciklisti, koji su pobjeđivali na onodobnim utrkama. To je bila dobra promocija za tvrtku, koja je na biciklima ostvarivala veći profit nego na svom prvom proizvodu. Nažalost, s vremenom je prestala proizvodnja i šivaćih strojeva i bicikala, a tvornica automobila prodana je američkom General Motorsu, tako da osim imena nije ostalo ništa što bi povezivalo tvornicu s porodicom osnivača. Danas se u znak sjećanja na osnivača najmanji model tvrtke zove Adam.

1876. – U Kölnu je tvorničar i konstruktor Nikolaus Otto prvio put uspješno testirao četverotaktni motor s unutarnjim izgaranjem koji je ubrzo postao najvažniji pogonski agregat.

1926. – Admiral Richard Byrd preletio Sjeverni pol. Svladati golema ledena prostranstva Arktika i snježne nanose na saonicama s psećom zapregom, hladnoćom i vijavicama, bilo je na krajnjoj granici ljudskih mogućnosti, a na povratku je najčešće vrebala smrt. Sve je to postalo mnogo lakše korištenjem zrakoplova koji je, ako ništa drugo, skratio one teške tjedne i mjesece probijanja do cilja i ostavio više vremena za istraživanja. Ali i za zrakoplove tog vremena bili su to podvizi puni napora i golemih opasnosti.

Prvim je zrakoplovom na Sjeverni pol stigao i preletio ga glasoviti polarni istraživač, američki admiral Richard Byrd, a zrakoplovom je upravljao poznati pilot Floyd Bennett. Byrd je napustio New York 5. travnja 1926., a da nije naveo odredište. Stigao je 29. travnja u zaljev King odakle je namjeravao poletjeti do Pola. Tu je zatekao glasovitog norveškog istraživača Amundsena , koji se također pripremao za put do Pola. Nastala je utrka kakvu se prije nije moglo vidjeti. U oba se logora radilo od jutra do mraka i istodobno motrilo koliko su napredovali oni drugi. Ali, koliko se god Amundsen trudio prisiliti sudbinu, ona se okrenula protiv njega.

Richard_ByrdDevetog svibnja 1926., u 1 sat i 45 minuta, sjeli su Byrd i Bennett u teško natovareni Fokker i pet minuta kasnije uspjeli uzletjeti sa zemlje. U 9 sati i 2 minute bili su nad Sjevernim polom. Ispod nas se prostiralo vječno zaleđeno more – zapisao je Byrd. Izrezuckana ledena kora omogućavala nam je razaznati rubove moćnih santi. Tu i tamo vidjeli smo vodeni žlijeb prevučen mladim ledom što se zelenoplavo sjao usred bijele pustinje. Nešto poslije 15 sati kotači zrakoplova dotaknuli su mjesto koje su u rano jutro napustili. Među prvima Byrdu je čestitao Amundsen, kojega je pretekao za samo dva dana.

1945. – Saveznički vojnici zarobili su maršala Reicha i zapovjednika nacističkoga ratnog zrakoplovstva Hermanna Göringa, koji je počinio samoubojstvo tijekom suđenja na procesu protiv nacističkih ratnih zločinaca u Nürnbergu.

1950. – Francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman prvi je put predstavio zamisao o pokušaju pomirbe među starim neprijateljima Francuskom i Njemačkom na temelju čvrste gospodarske suradnje, tj. zajedničke uprave za ugljen i čelik. Taj dan se danas obilježava kao Dan Europe.   (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni