Umro Frano Supilo, Ford uvodi osmosatno radno vrijeme

Umro Frano Supilo, Ford uvodi osmosatno radno vrijeme

Supilo je umro u Londonu 25. rujna 1917. godine boreći se do kraja života za razbijanje Austro-ugarske, stvaranje demokratske južnoslavenske zajednice i protiv darivanja Dalmacije Italiji.

Dogodilo se na današnji dan, 25. rujna:

1873. –. Na današnji dan 1873. sagrađena je kazališna zgrada u Varaždinu, prema projektu glasovitoga bečkog arhitekta Hermanna Helmera. Premda ovaj barkogni grad ima dugu kazališnu tradiciju, njezini se počeci vežu upravo uz izgradnju sadašnje zgrade HNK.

HNK_Varazdin

leo_junek1899. – U Zagrebu  rođen Leo Junek, hrvatsko-francuski slikar (umro 1993. u Orsayu). Većinu života proveo je u Francuskoj. U Pariz je otišao vrlo mlad, upoznao Cézannea, promijenio ime u Lorris Junec te odlučio ondje ostati do kraja života. Imao je različite stvaralačke faze, od tradicionalnog likovnog izraza preko doticaja s nadrealizmom do nefigurativnosti.

1917. – U Londonu umro hrvatski publicist i jedna od vodećih osoba u hrvatskoj politici početkom 20. stoljeća, Frano Supilo  (rođen 30. studenoga 1870. u Cavtatu). Uređivao je časopis Crvena Hrvatska, a  u Rijeci  osniva hrvatsku tiskaru i pokreće Novi list koji od 1907. dobiva naziv Riječki novi list. Na crti dalmatinskih pravaša Supilo pokušava utjecati na hrvatsku politiku boreći se za zajednička južnoslavenska politička polazišta i suradnju s drugim, neaustrijskim narodima u monarhiji koje ugrožava jaka germanizacija.

Jedan je od autora Riječke rezolucije (10905.),  koja je bila dogovor hrvatske političke oporbe za stvaranje obrambenog zida protiv austro-njemačkog pritiska i suradnja s mađarskom oporbom koja se također bori za samostalnost vlastite države. Bio je i suosnivač i vodeća ličnost Hrvatsko-srpske koalicije, a nakon njezine pobjede na izborima Supilo postaje zastupnik u hrvatskome Saboru i vođa oporbe u ugarskom parlamentu.

fsupiloKada na čelo koalicije stupa Svetozar Pribičević, Supilo osuđuje politiku stranke jer smatra da dovodi hrvatski narod u podređen položaj prema drugim južnoslavenskim narodima. Ta će se opasnost pokazati realnom u doba nastajanja jugoslavenske države, kada Svetozar Pribičević ima važnu ulogu u stvaranju unitarističkog i centralističkog uređenja.

Nakon sarajevskog atentata 1914. Supilo bježi u Italiju i sudjeluje u stvaranju Jugoslavenskog odbora. Međutim, njegova demokratska opcija smeta većini članova Odbora pa se poslije sukoba s Nikolom Pašićem, u travnju 1916., povlači, nastojeći zainteresirati saveznike za Hrvatsko pitanje.

Umro je u Londonu 25. rujna 1917. godine boreći se do kraja života za razbijanje Austro-ugarske, stvaranje demokratske južnoslavenske zajednice i protiv darivanja Dalmacije Italiji.

1960. – U Buenos Airesu počinio samoubojstvo Viktor Vida, hrvatski pjesnik (rođen u Kotoru 25. rujna 1913.). Bio je pjesnik introvertirane lirike, ispovjedne poetske proze i tragičnog osjećaja života.  Za života su mu objavljene dvije zbirke pjesama: Svemir osobe i Sužanj vremena, a posthumno još dvije: Otrovane lokve i Otključana škrinjica.

1777. – U Berlinu umro svestrani učenjak Johann H. Lambert (rođen 26. kolovoza 1728.), fizičar, matematičar, astronom, filozof, utemeljitelj fotometrije i higrometrije i jedan od istaknutijih predstavnika racionalizma.

1849. – U Beču umro skladatelj Johann Strauss stariji (rođen 14. ožujka 1804.), autor omiljenih valcera, četvorki, polki i marševa (Radetzky marš).

1926.Henry Ford, tada najveći proizvođač automobila na svijetu, uvodi u svoje tvornice osmosatno radno vrijeme, a pri tome zadržava petodnevni radni tjedan.

1944.-  Vođa Trećeg Reicha Adolf Hitler izdao naredbu o mobilizaciji svih barem djelomično sposobnih muškaraca u dobi između 16 i 60 godina.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni