Umro Boris Dvornik, dogodila se katastrofa tankera Exxon Valdez

Umro Boris Dvornik, dogodila se katastrofa tankera Exxon Valdez

Veliku popularnost steknutu prvim filmom, Dvornik učvršćuje tumačeći suvremene likove  u komedijama Martin u oblacima i Prekobrojna te ubrzo postaje velika zvijezda kinematografije bivše Jugoslavije

Dogodilo se na današnji dan, 24. ožujka:

1868. – U Zagrebu rođen Stjepan Miletić, kazališni intendant, redatelj i kritičar (umro 1908. u Münchenu). Već je u mladim danima počeo pisati kazališne i književne prikaze te kazališne komade koji su izvođeni na zagrebačkoj pozornici. Preuzevši upravu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, proveo je niz administrativnih, tehničkih i umjetničkih reformi: uveo je mjesto intendanta, obnovio Operu i uveo električnu rasvjetu. Osnovao je i prvu glumačku školu u Hrvatskoj te preselio kazalište u novu zgradu pa s pravom nosi titulu utemeljitelja hrvatskoga glumišta.

1992.Hrvatska postaje članica OESS-a (KESS-a): Dana 24. ožujka 1992. Hrvatska je postala članica međunarodne organizacije OESS-a. Organizacije za europsku sigurnost i suradnju te aktivno sudjeluje u procesu jačanja sigurnosti, poticanja suradnje, međusobna povjerenja i jačanju preventivne diplomacije. OESS je osnovan 1973. godine pod nazivom KESS (Konferencija o europskoj sigurnosti i suradnji). Bavi se nizom sigurnosnih pitanja, a najvažnija su kontrola naoružanja, diplomacija, demokratizacija, nadzor izbora, gospodarstva i zaštita okoliša.

2008. – U rodnom Splitu, u 69. godini života umro hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, redatelj i scenarist Boris Dvornik. Talent za glumu otkrio je u djetinjstvu , dok je nastupao u dječjim predstavama. Debitirao je 1960. u filmu France Štiglića Deveti krug. Veliku popularnost steknutu prvim filmom, učvršćuje tumačeći suvremene likove  u komedijama Martin u oblacima i Prekobrojna te postaje jedna od velikih zvijezda  kinematografije bivše Jugoslavije.

Nakon komedija, s velikim uspjehom počinje se pojavljivati s tematikom iz Narodnooslobodilačkog rata. Za uloge u filmovima Most i Kad čuješ zvona nagrađene je Zlatnom arenom na festivalu u Puli. Nastupio je u više od 40 dugometražnih igranih filmova, u mnogim televizijskim dramama i u više TV serija. Vrhunac popularnosti doživljava kultnim serijama Naše malo misto  i Velo misto. Na nagovor Antuna Vrdoljaka uključuje se u politiku pa je na izborima 1992. izabran u Hrvatski sabor. Umro je u svom splitskom domu od posljedica srčanog udara.

1989. –  Dogodila se najteža ekološka katastrofa u povijesti čovječanstva kad je tanker Exxon Valdez u more nedaleko od obala Aljaske ispustio oko 42 milijuna litara sirove nafte. Posljedice te nesreće osjećaju se još i danas. Unatoč tome što je samo tvrtka Exxon potrošila oko 900 milijuna dolara da očisti obalu i more od zagađenja, mnoge biljne i životinjske vrste nepovratno su nestale iz zaljeva Cook i morskog prolaza Princ William. Pokušaji da se u to područje, u kojem su inače tri nacionalna parka prirode, vrate kormorani, kitovi ubojice i pacifička haringa ostali su bez rezultata. U ptičji svijet vratio se bjeloglavi orao i obične blune,  a u podmorje jedna vrsta lososa.

exxon_valdez_ciscenje_nafteStanovnicima tog dijela Aljaske nesreća Exxon Valdeza srušila je cijeli svijet. Većina od oko 2500 stanovnika mjestanca Cordova i danas živi od 26 milijuna naknade koju im je isplatio Exxon. Stručnjaci se pitaju nisu li pokušaji čišćenja mora i obale od taloga nafte donijeli više štete nego koristi. Kažu, nafta bi se s vremenom ionako razgradila a čišćenjem su u more i tlo unesene tone kemikalija i deterdženata. Skromna je utjeha da su federalne vlasti otkupile više od 260 tisuća hektara netaknutih šuma i zemljišta kako bi proširile nacionalne parkove Katmai, Kenai i Lake Clark. vožnju bila je prava uživancija.

Jules_Verne_Algerie1905. – U Amiensu umro književnik Jules Verne (rođen 28. veljače 1828.), pisac poluznanstvenih fantastičnih i utopijskih pustolovnih romana koji se smatraju početkom znanstvene fantastike: Put u središte Zemlje, Pet tjedana u balonu, Put na Mjesec, 20 000 milja pod morem, Tajanstveni otok, Put oko svijeta za 80 dana.

1962. – U Lausanni umro fizičar Auguste Piccard (rođen 28. siječnja 1884.). Godine 1935. balonom u nepropusnoj gondoli uzdignuo se na 16 490 metara visine, a 1953. s ronilačkom napravom, koju naziva batiskaf, u Tirenskom moru spustio se na dubinu od 3150 metara.

1996. – Raketoplan svemirske ekspedicije Atlantis STS-76 uspješno se udružio s ruskom postajom Mir. Ekspedicijom zapovijeda američki astronaut slovenskoga porijekla Ronald Sega.

1999. – Zbog represivne politike režima Slobodana Miloševića na Kosovu, koja poprima razmjere genocida, zrakoplovi NATO-a počeli su sustavno bombardirati vojne i strateške ciljeve u nekim srpskim gradovima. Napadi su trajali tri mjeseca i u njima je poginulo više od 3000 osoba, od kojih najmanje trećina civila.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni