Umrla Tina Turner – kraljica rock’n’rolla

Umrla Tina Turner – kraljica rock’n’rolla

(Foto: Philip Spittle, CC BY 2.0 / Wikimedia Commons)

Pjevačica Tina Turner, kraljica rock’n’rolla Tina Turner umrla je u srijedu, 24. svibnja u 83. godini nakon duge bolesti u svom domu u Küsnachtu blizu Züricha u Švicarsko, potvrdio je njezin agent, prenosi HRT.

Njeni klasici soula i pop hitovi poput pjesama “The Best” i “What’s Love Got to Do With It” učinili svjetskom glazbenom superzvijezdom.

»S velikom tugom objavljujemo da je Tina Turner preminula. Svojom glazbom i bezgraničnom strašću prema životu očarala je obožavatelje diljem svijeta i inspirirala buduće zvijezde. Opraštamo se od drage prijateljice koja nam ostavlja svoje najveće djelo; njezina glazba. Tina, jako ćeš nam nedostajati«, navodi se u objavi na službenom Twitter profilu Tine Turner.

Proteklih je nekoliko godina patila od niza zdravstvenih problema, uključujući rak, moždani udar i zatajenje bubrega, objavio je BBC.

Na listi najvećih izvođača svih vremena

Tina Turner nosi titulu ‘kraljice rock and rolla’. Nagrađena je s osam Grammy nagrada. Časopis “Rolling Stone” stavio je Tinu na listu Besmrtnika – najvećih izvođača svih vremena. Tina je dobila i svoje mjesto u Rock and Roll Hall of Fame muzeju, Clevelandu. Dobitnica je Grammy Hall of Fame Award nagrade. Jedna je od najpopularnijih i najuspješnijih ženskih rock izvođačica svih vremena s prodanih gotovo 200.000.000 albuma, što kao samostalna izvođačica, što kao članica sastava bivšeg supruga Ikea Ike & Tina Turner.

Slavu je stekla sa suprugom Ikeom 1960-ih uz pjesme poput “Proud Mary” i “River Deep, Mountain High”.

Tina Turner (pravo ime Anna Mae Bullock), američka pjevačica soul, rhythm & blues, pop i rock-glazbe rođena je u Brownsvilleu u državi Tennessee, 26. studenoga 1939. Prva pjevačka iskustva stjecala je u zboru baptističke crkve. Obavljala je različite poslove prije nego što je 1957. u Saint Louisu upoznala rhythm & blues glazbenika (i budućega supruga) Ikea Turnera.

Ike & TIna Turner

Pod pseudonimom Little Ann počinje suradnju s Turnerom i njegovim sastavom Kings of Rhythm, a nakon preuzimanja novog imena nastaje uspješan tandem Ike & Tina Turner. Prvi uspjeh na top-ljestvicama bilježe pjesmom »A Fool in Love« (1960).

Kombinacijom energične vokalne izvedbe, otvorene seksualnosti i Turnerovih instrumentalističkih vještina, duo tijekom 1960-ih gradi ugled sugestivne i tražene scenske atrakcije. Unatoč razmjerno slabomu komercijalnom učinku, studijsko ostvarenje River Deep – Mountain High (1966., u produkciji Phila Spectora) smatra se njihovim kreativnim vrhuncem.

Na albumu Workin’ Together (1971) jedan je od njihovih posljednjih velikih zajedničkih hitova, prearanžirana skladba »Proud Mary« sastava Creedence Clearwater Revival.

Hit singlovi iz 1980-ih

S nastupa Tine Turner u Norveškoj 1985. godine. (Foto: Helge Øverås, CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons)

Zapaženu ulogu ostvaruje u filmskoj adaptaciji rock-opere Tommy (1975., Ken Russell) sastava The Who. Nakon nekoliko slabije zapaženih radova i razvoda braka s Ikeom, posustalu karijeru revitalizira bestselerom Private Dancer (1984) te hit-singlovima »Let’s Stay Together« i »What’s Love Got to Do with It«.

Popularnost održava skladbama poput »We Don’t Need Another Hero (Thunderdome)« (iz filma Pobješnjeli Max 3: Thunderdome, George Miller, 1985., u kojem i glumi), »The Best« (1989) te »Golden Eye« (1995., tema iz istoimenoga filma iz serije o Jamesu Bondu).

Dobitnica je 12 nagrada Grammy, a 1991. s Ikeom Turnerom primljena je u Kuću slavnih rock and rolla (Rock and Roll Hall of Fame). Poznata kao »kraljica rock and rolla«, jedna je od najuspješnijih pjevačica u povijesti popularne glazbe.

S godinama proglašena kraljicom rock-and-rolla, Tina Turner bila je poznata po svojim razuzdanim i energičnim nastupima te hrapavom i snažnom glasu.

Mlađe zvijezde na koje je utjecala uključuju Beyonce, Janet Jackson, Janelle Monae i Rihannu.

Tina Turner boravila je dva puta u Zagrebu – 1979. održala je koncert u Domu sportova, a 1990. na stadionu u Velikoj Gorici.

»Ljudi misle da je moj život bio težak, ali ja mislim da je to bilo prekrasno putovanje. Što si stariji, to više shvaćaš da nije stvar u tome što se dogodilo, nego kako se nosiš s tim.« (Tina Turner o osobnim tragedijama)


Izvori:

HRT: https://magazin.hrt.hr/kultura/umrla-pjevacica-tina-turner-10794395

Wikipedija: https://hr.wikipedia.org/wiki/Tina_Turner

Hrvatska enciklopedija: Turner, Tina. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 25. 5. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=62799>.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni