Umrla Dorica Nikolić, bivša saborska zastupnica i državna tajnica

Umrla Dorica Nikolić, bivša saborska zastupnica i državna tajnica

HSLS-u se priključila na samom početku demokratskih promjena u Hrvatskoj, već 1989. godine

Dugogodišnja članica HSLS-a, bivša saborska zastupnica i državna tajnica Dorica Nikolić umrla je 4. 7. 2019. godine u 72. godini.

Dorica Nikolić rođena je 1948. u Zagrebu, gdje je i odrasla. Diplomirala je germanistiku i talijanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ali umjesto karijere u školskim klupama, jer je neko vrijeme predavala, krenula je u političke vode.

HSLS-u se priključila na samom početku demokratskih promjena u Hrvatskoj, već 1989. godine.

Saborska zastupnica HSLS-a postaje 1995. godine, a odmah godinu kasnije postala je i potpredsjednica Skupštine Grada Zagreba. U to je vrijeme predsjednik stranke Vlado Gotovac. Tada je nastao spor među njima jer se Gotovac nije slagao sa sporazumom koji je Dorica Nikolić potpisala u Gradu Zagrebu s HDZ-om. Zbog toga je suspendirana u stranci. Nakon što je stranku preuzeo Dražen Budiša, rehabilitirana je, navode iz Nove TV.

Dorica Nikolić i 2000. ulazi u Sabor te postaje članica Odbora za ratne veterane. Državnom tajnicom u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi imenovana je 2005. Bila je članica Savjeta za razvoj civilnog društva te predsjednica Vladinog Povjerenstva za prevenciju poremećaja u ponašanju djece i mladih.

Nakon ulaska HSLS-a u drugu Vladu Ive Sanadera 2007. postaje državnom tajnicom za socijalnu skrb. Imala je 11 dužnosti, bila je članica Upravnog vijeća Zavoda za mirovinsko osiguranje te predsjednica i članica raznih povjerenstava, savjeta i koordinacijskih tijela.

Kada novo vodstva HSLS-a, predvođeno Darinko Kosorom, donosi odluku o istupu te stranke iz Vlade Jadranke Kosor, Nikolić je razriješena svih dužnosti. No ostala je aktivna u politici. Dorica Nikolić bila je i dugogodišnja politička tajnica HSLS-a.

Izraze sućuti obitelji u povodu smrti Dorice Nikolić uputili su, među ostalima, i predsjednik Vlade Andrej Plenković te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

»Sa žaljenjem sam primio vijest o preranoj smrti profesorice, bivše saborske zastupnice i državne tajnice, cijenjene političarke HSLS-a Dorice Nikolić. Od samoga početka demokratskih promjena istaknula se predanim sudjelovanjem u političkom životu Hrvatske, pridonijevši unaprjeđenju kulture dijaloga i suradnje te zalažući se za napredak i boljitak Hrvatske. Primite, molim Vas, u ime hrvatske Vlade i moje osobno, izraze iskrene sućuti«, stoji u poruci predsjednika Vlade.

U telegramu sućuti koji je obitelji Nikolić uputio gradonačelnik Milan Bandić stoji kako hrvatska politička scena ostaje bez osobe koja je u svojem djelovanju iskazivala silnu energiju, radila srčano i sustavno, doprinoseći tako stvaranju boljeg i demokratskijeg društva.

»Pamtit ćemo je, također, po njenoj otvorenosti za dijalog i suradnju te kao osobu koja je obnašala visoke funkcije u Gradskoj skupštini i Gradu Zagrebu«, dodao je Milan Bandić. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni