Umrla američka glumica Lauren Bacall

Umrla američka glumica Lauren Bacall

Zapazio ju je redatelj Howard Hawks i ponudio joj glavnu ulogu u filmu “Imati i nemati” nasuprot tada već slavnom Bogartu 1944. godine. Bio je to početak jedne sjajne glumačke karijere, ali i jedne od najvećih hollywoodskih ljubavnih priča, pošto se sljedeće godine udala za Bogarta

Slavna američka filmska glumica Lauren Bacall umrla je u dobi od 89 godina, objavila je zaklada obitelji Bogart na Twitteru, prenosi danas HRT. Hollywoodska ikona umrla je od posljedica srčanog udara u svom domu u zgradi Dakota na Manhattanu u New Yorku.

Bacall je bila udana za slavnog glumca Humphreya Bogarta od sredine 1940-tih godina do njegove smrti 1957. Rođena je kao Betty Joan Perske 16. rujna 1924. u New Yorku u obitelji židovskih imigranata iz Rumunjske i Poljske. Nakon školovanja počela je karijeru modela i ubrzo se zahvaljujući svojoj ljepoti našla na naslovnici tada jednog od najpopularnijih američkih časopisa za žene Harper’s Bazaara.

Zapazio ju je redatelj Howard Hawks i ponudio joj glavnu ulogu u filmu “Imati i nemati” nasuprot tada već slavnom Bogartu 1944. godine. Bio je to početak jedne sjajne glumačke karijere, ali i jedne od najvećih hollywoodskih ljubavnih priča, pošto se sljedeće godine udala za Bogarta.

U partnerstvu s Bogartom snimila je hitove “Duboki san”, “Mračni prolaz” i “Otok Largo”, a s Marilyn Monroe film “Kako se udati za milijunaša”.

Tijekom duge filmske karijere glumila je i u filmovima poput “Misery”, “Dogville” i “Pret-a-Porter”, a jedan od posljednjih većih angažmana bi joj je 2004. kad je u animiranom filmu “Pokretni dvorac” Hayaa Miyazakija dala svoj glas Vještici od Pustoši.

Lauren Bacall je imala dvoje djece s Bogartom i jedno s drugim mužem Jasonom Robardsom, s kojim je bila u braku od 1961. do 1969. godine. Bila je sestrična bivšeg izraelskog predsjednika Shimona Peresa – oni su djeca dvojice braće i oboje su rođeni s istim prezimenom. (hrt / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni