Umjetnički projekt podsjećanja na holokaust

Umjetnički projekt podsjećanja na holokaust

Louise Kloos stvara Zagrebu specifičnu instalaciju Silent Light, komemorativnu 70. obljetnicu završetka Drugog svjetskog rata

U Galeriji Bačva u petak 16. siječnja, s početkom u 19 sati otvara se izložba Silent Light autorice Luise Kloos. Riječ je o umjetničkom projektu u okviru obilježavanja međunarodnog dana sjećanja na holokaust. Luise Kloos, renomirana austrijska umjetnica iz Graza, konstruira instalaciju od stakloplastike u Galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umkjetnika. Instalacija reflektira svjetlo galerije i stvara dva izvanredna iskustva percepcije. Silent Light je “prostor umjetnog prirodnog svjetla” koji poziva na prisjećanje i kontemplaciju.

Luise Kloos postavila je svoj prvi umjetnički postav Threats of Light – A Memorial to Lost Souls za žrtve holokausta, 2003. godine u muzeju Yeshiva University, u New Yorku. Pozvana je da održi nekoliko predavanja na Međunarodni dan sjećanja na holokaust u New Yorku, a 2007. godine je nominirana za međunarodnu nagradu Yewish Art Award.

Za Zagreb stvara specifičnu instalaciju Silent Light, komemorativnu 70. obljetnicu završetka Drugog svjetskog rata.

Kloos živi i radi u Austriji, djeluje u području slikarstva, crteža, instalacija te interdisciplinarnih performansa. Izlaže i podučava u mnogim zemljama poput SAD-a, Indije, Velike Britanije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Finske, Slovenije i Hrvatske. Nadahnuta je različitim kulturama i svoje dojmove utiskuje u svoj rad. Luise Kloos stvara i u sklopu raznih radionica i međunarodnih festivala, a prepoznatljiva je po svojim suradnjama sa suvremenim skladateljima, književnicima, plesačima i glazbenicima te po umjetničkoj angažiranosti.

Raspored događanja:

16. siječnja 2015, 19:00 sati – otvorenje izložbe

27. siječnja 2015, 19:00 sati – predavanja i diskusije s Luise Kloos i Prof. Dr. Žarko Paićem u sklopu međunarodnog dana sjećanja na holokaust

Trajanje izložbe: 17. siječnja – 8. veljače 2015.

 Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Austrijskog Kulturnog Foruma i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. (zg-magazin)