Umjetnička kolonija za oživljavanje Opatovine

Umjetnička kolonija za oživljavanje Opatovine

Ne žele da Opatovina ostane na desetak umjetnika koliko ih se sada tamo nalazi, već je vide kao osvijetljeno šetalište puno štandova s unikatnim suvenirima koji dokazuju kreativnu stranu Zagrepčana

Opatovina je jedna od najstarijih, ali možda i najlošije iskorištenih zagrebačkih ulica. Jeftina odjeća i obuća na njezinom ulazu ne stvaraju obećavajući prizor za goste glavnog grada.

No ipak neki ne prihvaćaju činjenicu da se Opatovina potpuno zaboravi pa se nekoliko umjetnika i malih poduzetnika organiziralo i stvorilo, kako je vole zvati, malu umjetničku koloniju, na samom kraju ulice.

lums1
Marina Rogić s originalnim torbama

Među njima su Marina Rogić i Anita Beus iz domaće radinosti Lums, a njihova priča započinje na već standardni hrvatski način.

»Poslovna partnerica i ja smo na Novu godinu dobile otkaz u suvenirnici u kojoj smo zajedno radile, a pošto smo se savršeno nadopunjavale probale smo izraditi nekoliko svojih predmeta i nakon toga odlučile otvoriti vlastiti obrt«, otkrila nam je Marina Rogić.

Ručno izrađuju torbe, keramičke predmete, nakit, a posebno su zanimljivi zidni satovi na gramofonskim pločama i daskama, dok je sve unikatan rad tako da se ne mogu pronaći dva jednaka predmeta.

»Najbolje se prodaju torbe koje vole turisti, ali i domaćini pa se kupuju tijekom cijele godine. Njihova izrada, zbog svoje specifičnosti, traje različito. Nekada jednu izradimo za sat vremena, dok za neke treba više, pa su tako i različite cijene od 70 do 200 kuna«, nastavlja naša sugovornica, koju u kućici broj 11 možete pronaći svakog dana do 14 sati.

Nije joj žao što se odlučila za ovaj nesiguran korak i preporučila bi ga mladim umjetnicima i poduzetnicima no ipak pri tome trebaju biti oprezni.

»Onaj tko ima originalne ideje sigurno će biti zapažen, no one ne bi trebale biti prespecifične jer primjerice otkačeni kipar u našim kućicama vjerojatno ne bi uspio jer ne bi mogao prodati svoju skulpturu, kao mi svoje proizvode koji su svakodnevni i korisni, a s druge strane originalni i neobični«, objašnjava Marina.

Osvijetljeno kreativno šetalište

lumsNe žele da Opatovina ostane na desetak umjetnika koliko ih se sada tamo nalazi, već je vide kao osvijetljeno šetalište puno štandova s unikatnim suvenirima koji dokazuju kreativnu stranu Zagrepčana.

Iako su uspjeli ući u brošuru Turističke zajednice Grada Zagreba, predstavljeni su vrlo sažeto pa ne primijete veliki pomak po broju posjeta ili prodaje. Ipak, ne planiraju odustati pa će i dalje raditi na promociji Opatovine kao mjesta domaćih kreativnih proizvoda, no za to je potreban i novac, kojeg nažalost nemaju.

U tom šarenom dijelu grada i u zbilja raznovrsnim kućicama teško ćete pronaći isti predmet. Originalne i kreativne keramičke šalice, svjetiljke, čajni setovi i zdjelice samo su dio ponude u kućici Keramike Korana.

»Svaki je naš proizvod ručni rad, a svakog samog oslikavamo, znači nema naljepnica i kupljenih dijelova. A proces izrade je dosta dug – prvo se keramika treba izvrtjeti na kolu, pa se onda mora osušiti i retuširati, a zatim se peče i boja te se na njoj crta. Nakon toga ide u glazuru i još se jednom peče«, objašnjava nam Đurđa Božić iz Keramike Korana.

Dio asortimana Keramike Korana"
Dio asortimana Keramike Korana”

Zanimljiv i kreativan rad mnogi prepoznaju, a turisti su oduševljeni kad otkriju ovaj dio ulice gdje se domaći rad suprotstavlja industrijskom.

Od 28. studenoga do 10. siječnja ovi mali poduzetnici iz umjetničke kolonije sudjeluju u manifestaciji Advent na Zrinjevcu, koji će ove godine biti bogatiji i bajkovitiji, pa i u samom centru možete razgledati i kupiti neku od privlačnih rukotvorina, putem kojih ćete na neki način oživjeti zaboravljenu Opatovinu.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni