Umjetna inteligencija procijenila da su Milanović i Petrov vrlo zgodni muškarci

Umjetna inteligencija procijenila da su Milanović i Petrov vrlo zgodni muškarci

Program je procijenio da Grabar-Kitarović ima 36 godina, a Bandić 57. Niže na ljestvici našao se lider HDZ-a Tomislav Karamarko (53) koji, je za svoj izgled ipak dobio ocjenu »OK«

Nakon prave poplave raznoraznih računalnih aplikacija, kad se već možemo zapitati što još sve neće smisliti, računalni laboratorij ETH iz Züricha nedavno je »lansirao« jednu novu koja uz pomoć umjetne inteligencije iz učitane fotografije može ocijeniti koliko je netko (ne)privlačan. Ocjene nečijeg izgleda kreću na skali od šest stupnjeva od »hmm«, što je najniža ocjena, do »božanstveno«. Aplikacija pogađa godine i spol korisnika, a može se isporbati i s probnim fotografijama na mrežnoj stranici https://faces.ethz.ch/.

Nakon što korisnik učita fotografiju treba pričekati kratko vrijeme, nakon koje će dobiti ocjenu izgleda.

Program prepoznaje oblike lica i spol te procjenjuje nečiju dob uz pomoć velike baze podataka. No njegovi autori napominju da je njegova točnost »oko 76 %«. Stranica ne zadržava fotografije, a fotografije maloljetnika se ne ocjenjuju te apeliraju na maloljetnike da ju niti ne pokušavaju koristiti.

kolinda_ethKoliko ovaj program jest, odnosno nije točan odlučili smo provjeriti učitavanjem fotografija viđenih hrvatskih političara, među kojima su: Tomislav Karamarko, Zoran Milanović, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Milan Bandić, Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Božo Petrov. Probe radi, ubacili smo i (kako se pokazalo) »zadivljujuću« starletu Nives Celzijus koja je ispala uvjerljivo najljepša od svih, barem ako je za vjerovati programu.

Izuzmemo li nju iz natječaja najljepših političara, borbu za prvo mjesto vodili bi čelnik SDP-a Zoran Milanović (49) i Mosta Božo Petrov (36). Program ih je ocijenio vrlo zgodnima i dao im ocjenu »hot«. Iza njih plasirali su se »zgodni« Kolinda Grabar-Kitarović (47) i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (60). Program je procijenio da Grabar-Kitarović ima 36 godina, a Bandić 57. Niže na ljestvici našao se lider HDZ-a Tomislav Karamarko (53) koji, je za svoj izgled ipak dobio ocjenu »OK«, a za posljednje mjesto borbu vode bivša premijerka Jadranka Kosor i čelnica HNS-a s (najnižom) ocjenom »hmm«. Valja napomenuti da smo nastojali učitati što aktualnije fotografije političara, a program je pokazao podosta odstupanja kod prepoznavanja nečije dobi, što je vrlo očito na primjeru Jadranke Kosor.

1. Zoran Milanović, 49. god. (40) – hot
1. Božo Petrov, 36. god. (34) – hot
2. Kolinda Grabar – Kitarović, 47. god., (36) – nice
2. Milan Bandić, 60. god. (57) – nice
3. Tomislav Karamarko, 56. god. (53) – OK
4. Jadranka Kosor, 62. god. (45) – hmm
4. Vesna Pusić, 62. (52) – hmm

bandic_ethAutori programa napominju da je privlačnost vrlo subjektivna i njezin se doživljaj razlikuje od kulture do kulture. Njihov je algoritam iskušavan na slikama BLINQ zajednice koja uglavnom sa sjedištem u Švicarskoj, a u drugim dijelovima svijeta dojam ljepote može biti različit.

»Zabavite se i ne uzimajte rezultate previše ozbiljno«, poručuju autori programa iako su s psihološkog gledišta ušli u vrlo osjetljivo područje. Ipak, za očekivati je kako bi se kod mnogih moglo dogoditi upravo suprotno te bi program mogao postati potencijalni izvor nezadovoljstva, narušenog samopouzdanja i frustracija. Hoće li (pro)ocjena nečijeg izgleda koju je izbacio nekakav prilično nesavršen računalni algoritam uskoro postati mjerilom nečije ljepote među povodljivom mlađom populacijom ili ne, vrijeme će pokazati. Jednako kao i to hoće li nam ubrzo preostati još samo i jedino umjetna inteligencija.

U međuvremenu autori ovakvih aplikacija će zarađivati. Stranica Faces.ethz.ch već traži sponzore, a čisto kao poslovna ideja, možda bi se na stranici korisnicima/ama poljuljanog samopouzdanja mogli nuditi i savjeti za uljepšavanje i korekcije izgleda…

Na kraju nemojmo zaboraviti – ljepota je ipak u očima promatrača.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni