Umjesto „sramoćenja“ u Kazneni zakon uvrstiti će se „teško sramoćenje“

Umjesto „sramoćenja“ u Kazneni zakon uvrstiti će se „teško sramoćenje“

Tako je predviđeno da ostane odredba o kaznenom djelu sramoćenja, ali u promijenjenom obliku. Uvela bi se odredba o teškom sramoćenju i taj oblik bi bio vezan uz objavljivanje informacija iz obiteljskog, privatnog života, koji nisu od javnog interesa.

Na tribini „Medijsko zakonodavstvo“, koju je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u sklopu Dana hrvatskog novinarstva, savjetnik za medije ministrice kulture Andree Zlatar Violić Milan Frenštacki Živković najavio je skori završetak dugo iščekivane medijske strategije. Izrazio je žaljenje što strategija kasni. Svjestan kako je položaj novinara u Hrvatskoj težak, Živković je naglasio kako postoji politička volja da se stanje u medijima poboljša.

Istaknuo je kako je smanjenje PDV-a na novinska izdanja u 2007. godini, izdavačima donijelo 300 milijuna kuna, a tri izdavača kojima je prošle godine smanjen PDV dobila su 30 milijuna kuna. Živković je naglasio kako unatoč velikim ciframa od PDV-a, nije došlo do poboljšavanja položaja zaposlenih u medijima. „Država bi godišnje potrošila 70 milijuna kuna da subvencionira 50 posto plaće svih zaposlenih novinara“, rekao je Živković.

Na tribini je bilo riječi i o promjenama medijskog zakonodavstva, posebno dijelova koji se odnose na Kazneni zakon i odredbu „sramoćenje“. Ana Kordej, načelnica Sektora za kazneno pravo u Ministarstvu pravosuđa je potvrdila kako su stručne službe Ministarstva završile s pisanjem izmjene Zakona. Tako je predviđeno da ostane odredba o kaznenom djelu sramoćenja, ali u promijenjenom obliku. Uvela bi se odredba o teškom sramoćenju i taj oblik bi bio vezan uz objavljivanje informacija iz obiteljskog, privatnog života, koji nisu od javnog interesa. „Postojeće odredbe nisu najsretnije napisane, ali mislim da će novim prijedlogom taj problem biti riješen. Najsporniji dio u kojem je teret dokaza istinitosti padao na okrivljenika, predloženim je izmjenama znatno olakšan jer je smanjen broj okolnosti dokazivanja. Od sramoćenja nismo željeli odustajati, iako i ta mogućnost postoji”, rekla je Kordej i istaknula kako je prema važećem Kaznenom zakonu bilo šest pravomoćnih presuda za kazneno djelo sramoćenja i da nijedna nije bila protiv novinara.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka je rekao kako se nada da će ta odredba ipak biti izbačena. On je upozorio na težak položaj novinara, koji danas sami plaćaju sudske kazne, dok su prije izdavači stajali iza njih. Slavica Lukić, potpredsjednica HND-a, koja je i sama nepravomoćno osuđena zbog „sramoćenja“ istaknula je kako su novinari izloženi cenzuri i pritiscima izdavača, koji su nametnuli radne ugovore kojima zabranjuju novinarima da govore o stanju u mediju u kojem rade, iako je to njihova obveza.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni