Umjesto „sramoćenja“ ostaje „teško sramoćenje“, HND za potpuno ukidanje

Umjesto „sramoćenja“ ostaje „teško sramoćenje“, HND za potpuno ukidanje

“Izmjene KZ-a koje vlasti predlažu nastavit će štititi moćnike, a nauštrb medijskih, novinarskih sloboda i nauštrb kvalitete novinarskog posla, koji su bitni za demokraciju svake zemlje“, zaključuje HND.

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske među ostalim se raspravljalo o izmjenama Kaznenog zakona (KZ) posebno o odredbama o sramoćenju. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić istaknuo je da se izmjenama KZ-a vezanih uz odredbu o sramoćenju želi onemogućiti korištenje dosadašnjih nepreciznih zakonskih odredbi kao načina ograničavanja javne riječi, slobode mišljenja i govora.Kaznenim zakonom u segmentu sramoćenja više ne ograničavamo slobodu govora, treba dokazati istinitost iznesenog u javnom interesu. Imali smo zahtjeve da kazneno djelo sramoćenja ukinemo, ali i  da ništa ne diramo. Odlučili smo da sramoćenje ostaje u kaznenoj sferi, ali mičemo mogućnost da se Kazneni zakon zbog nepreciznog teksta iz 2011. koristi kao oblik ograničenja javne riječi. Sramoćenja nema ako netko dokaže istinitost, a ako je riječ o posebnim kategorijama poput novinara, onda se podrazumijeva da nema kaznenog djela ako je nešto izrečeno u javnom interesu“, pojasnio je Miljenić.

„Zahtjevamo brisanje sramoćenja iz Kaznenog zakona“

HND-1

Na planirane izmjene KZ-a u pogledu odredbe o sramoćenju reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND). Ono zahtjeva da Ministarstvo pravosuđa i Vlada potpuno obrišu kazneno djelo sramoćenja iz prijedloga izmjena Kaznenog zakona. HND-u je neprihvatljivo da ne bi bilo kaznenog djela teškog sramoćenja ako počinitelj dokaže istinitost činjenične tvrdnje koju je iznosio ili pronosio ili postojanje ozbiljnog razloga zbog kojeg je povjerovao u njezinu istinitost.

„Počinitelj dakle mora dokazati istinitost umjesto da tužitelj osporava istinitost tvrdnje, a osim toga ni dokazivanje istinitosti ne oslobađa optuženog optužbe ako se „činjenične tvrdnje odnose na osobne ili obiteljske prilike“. Podsjećamo da kad se radi o javnoj osobi, onda objava informacija uglavnom preteže nad zaštitom njegove privatnosti, ako novinar informira u javnom interesu“, stoji u dopisu HND-a u kojem piše kako će suci imati slobodnu volju procijeniti je li se radilo o javnom interesu ili nije. HND tako predlaže da se provede posvemašnja dekriminalizacija kaznenih djela protiv časti i ugleda, odnosno sramoćenja, uvrede i klevete.

„Dekriminalizaciju je provela ne samo Velika Britanija nego i BiH, Crna Gora, Srbija i Makedonija. Minimalno rješenje koje bi prihvatila novinarska struka bilo bi to da u KZ-u kao kazneno djelo protiv časti i ugleda ostane jedino kleveta, uz isključenje protupravnosti u novinarskom i umjetničkom poslu, ako iz načina izražavanja i drugih okolnosti proizlazi da počinitelj nije postupao s pretežitim ciljem da škodi časti i ugledu. Izmjene KZ-a koje vlasti predlažu nastavit će štititi moćnike, a nauštrb medijskih, novinarskih sloboda i nauštrb kvalitete novinarskog posla, koji su bitni za demokraciju svake zemlje“, zaključuje HND.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni