Umjesto poznate kuće bršljana na Bukovcu niče novi trgovački centar

Umjesto poznate kuće bršljana na Bukovcu niče novi trgovački centar

Slika 1: Jako loše građena, oronula, cijela pred raspadanjem kuća bršljana na Gornjem Bukovcu prirasla je srcu stanovnicima, jer je bila vjerni pokazatelj kako se nekad gradilo i živio u tom danas elitnom dijelu Zagreba

Povijest obrasle kuće vezana je i za povijest njenih stanara koji su »potegnuli« sve do Australije i ponovno se vratili u domovinu. Ona govori i o bukovačkim ženama koje su još u 60-im godinama prošlog stoljeća obrađivale vrtove i opskrbljivanje zagrebačke tržnice

Tekst i foto: Milan Ratkajec

Kad uskoro bude dovršena, nova zgrada trgovačkog centra u zagrebačkom naselju Bukovac bit će sigurno povod za još jedan dugačak razgovor o tome što je bilo ljepše. Stara, ruševna zgrada koja se desetljećima opirala samourušavanju dio je prošlosti ovog područja, na kojemu se gradilo kuće pijeskom iz savskih rukavaca, a umjesto vapna kao vezivo koristio karabit. Takva nekvalitetna gradnja rastavila je ovu kuću na dio koji se davno urušio i dio koji je izdržao sve nedaće, dok ga nije obujmio zeleni bršljan, narastavši sve do krova.

Povijest obrasle kuće vezana je i za povijest njenih stanara koji su »potegnuli« sve do Australije i ponovno se vratili u domovinu. Ona govori i o bukovačkim ženama koje su još u 60-im godinama prošlog stoljeća obrađivale vrtove, rano se ustajale, na obližnjem potoku ispirale tek ubrano povrće i opskrbljivanje zagrebačke tržnice.

U međuvremenu Bukovac se promijenio. Umjesto seoskog stanovništva stigle su ili se rađale nove generacije. Nastanili su ga i bivši bankovni guverner, stranački čelnik, književnik, pjesnik, novinar, graditelj, znanstvenik, filmski kaskader, kazališni glumac i mnogi drugi poznati ili nepoznati javni djelatnici. Bukovac je poznat po čuvanju tradicije, kulturno-umjetničkim društvima, dobrim šahistima, nogometašima, muzičarima, ribičima i starim izletištima u prirodi, koja su prestala postojati. Veliko bogatstvo iz prošlosti bit će predstavljeno i u novom muzeju, čija je izgradnja u planu.

Znatiželjni građani naveliko obilaze gradilište novog opskrbnog centra i sigurno se pripremaju za ocjenjivanje nečega što nestaje i onoga što se upravo rađa. Bit će to svakako zanimljive rasprave.

Slika 2: Novo zdanje trgovačkog centra u izgradnji pokazuje dosege arhitekture današnjeg vremena, nove građevinske materijale i efikasnosti brzinu u podizanju takvih objekata. Slika je to dva sasvim suprotna svijeta na istom prostoru – nekad i sad.
Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni